Ana Sayfa Muhasebe Facebook, Google Reklam Ödemeleri (Faturaları) İçin KDV ve Stopaj Hesaplaması ve Muhasebe...

    Facebook, Google Reklam Ödemeleri (Faturaları) İçin KDV ve Stopaj Hesaplaması ve Muhasebe Kaydı Örneği

    Facebook, Google Reklam Ödemeleri (Faturaları) İçin %15 oranında gelir vergisi stopajı yapılarak muhtasar beyanı ile beyanında 279 Kod ile bildirilmelidir.

    755
    0

    Facebook, Twitter, Instagram, Youtube ve Google gibi sosyal medya platformlarından reklam verilmesi durumunda (bu reklam bedellerine ait elimizde fatura yok sadece ödeme yaptığımız dekont mevcut) bu reklam bedellerinin 137 muhtasar kodu ile bildirdik ama doğru mu emin olamadık.

    Kurumlar vergisi mükellefiyiz sanırım hatalı verdik. 279 olması gerekendi KDV yönünden hangi hesapları kullanıp kayıt yapmamız gerekli bilgisini alabilir miyiz?

    FACEBOOK,GOOGLE REKLAM ÖDEMELERİ KDV STOPAJ

    Google ve Facebook gibi Sosyal medya üzerinden reklam hizmeti satın alma işleminde, söz konusu hizmetten Türkiye’de faydalanılmış olması ve Google firmasının yurt içinde ikametgâhının, işyerinin, kanuni merkezi ve iş merkezinin bulunmaması şartı ile ,
    KDV Genel Tebliğine göre ; “Türkiye’ye getirilen hizmet, Türkiye’deki firmanın Türkiye’deki faaliyeti ile ilgili ise, hizmetten Türkiye’de faydalanılmıştır.

    KDV Genel Tebliği’nde, yurt dışından sağlanan hizmetlere ait KDV’nin hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edileceği açıklanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından sağlanan ve KDVK’nın 1/2. maddesine göre hizmet ithali kapsamında değerlendirilen işlemlere ait KDV’nin, hizmetten yararlanan Türkiye’ de mukim kişi ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla verilecek olan 2. no.lu KDV beyannamesi ile beyan (KDV oranı % 20) edilerek bağlı bulunulan vergi dairesine ödenmesi, 1 no.lu KDV beyannamesinde de gösterilerek indirilmesi mümkün olacaktır.

    Yapılan ödemeden % 15 oranında GV stopajı yapılarak muhtasar beyanı ile beyan edilerek ödenecek,

    MUHTASAR KOD.279

    KDV İÇİN 191-360-391 HESAPLAR KULLANILIR.

     

     


    Örnek:

    YURT DIŞI – GOOGLE REKLAM FATURASI ÖRNEĞİ

    Türü %  Tutar 
    1 Yıllık Yazılım Kullanım Bedeli 300,00 USD
    KDV 0% 0,00 USD
    Genel Toplam 300,00 USD
    1 USD =           26,00 ₺
    TL KARŞILIĞI     7.800,00 ₺
    STOPAJ VE KDV-2 MATRAHI     9.176,47 ₺
    STOPAJ %15     1.376,47 ₺
    SORUMLU SIFATLI KDV-2 20%     1.835,29 ₺
    TOPLAM FATURA MALİYETİ   11.011,76 ₺

     

    YURT DIŞI GİDER FATURASI MUHASEBE KAYDI ÖRNEĞİ

    HESAP BORÇLU ALACAKLI
    760 PAZARLAMA, SATIŞ VE DAĞ. GİDERLERİ      9.176,47
    191 İNDİRİLECEK KDV      1.835,29
    329 DİĞER TİCARİ BORÇLAR                7.800,00
    360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR                3.211,76
               -Sorumlu Sıfatlı KDV                1.835,29
               -Stopaj                1.376,47
    TOPLAM  11.011,76             11.011,76  

    Yazıda Geçen Kavramların Karşılıkları

    • Facebook, Google reklam ödemeleri: Facebook ve Google gibi internet reklam platformlarına yapılan ödemelerdir.
    • KDV tevkifatı: Türkiye’de gerçekleştirilen mal ve hizmet teslimleri ile bazı mal ve hizmetlerin ithalatı sırasında, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, verginin alıcıya veya adına hareket edenlere ait olduğunun anlaşılması halinde, bu verginin alıcı veya adına hareket edenler tarafından beyan edilip ödenmesidir.
    • Stopaj: Gelir vergisi, kurumlar vergisi, damga vergisi gibi vergilerin, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihte, vergi sorumlusu tarafından beyan edilip ödenmesidir.
    • Brüt tutar: Vergi ve diğer kesintiler yapılmadan önce kalan tutardır.
    • Net tutar: Vergi ve diğer kesintiler yapıldıktan sonra kalan tutardır.
    • Muhasebe kaydı: İşletmelerin faaliyetleri sonucunda meydana gelen ekonomik işlemlerin, muhasebe kayıtlarında belgelendirilmesidir.
    • Vergi sorumlusu: Verginin ödenmesinden yükümlü olmayan, ancak vergiyi ödemekle yükümlü tutulan kişidir.
    • Tam tevkifat: KDV ve stopajın birlikte tevkif edilmesidir.
    • İnternet reklam hizmeti: İnternet ortamında reklamların yayınlanması, görüntülenmesi ve tıklanmasına ilişkin hizmetlerdir.
    • Dar mükellef: Türkiye’de yerleşik olmayan gerçek ve tüzel kişilerdir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİflas idare memurluğu yapan avukata yapılan ödemenin vergilendirilmesi
    Sonraki İçerikYurt Dışında Yerleşik Kişilerin Türkiye’de Ortak Olduğu Şirketler Çalışan Ücretlerini Dolar (USD) Veya Dolara Endeksli Olarak Ödeyebilirmi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz