Ana Sayfa Çalışma Hayatı Evlat Edinme veya Doğum Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Ödenecek Gün Sayısı Nasıl...

    Evlat Edinme veya Doğum Sonrası Yarım Çalışma Ödeneği Ödenecek Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?

    1731
    0

    EVLAT EDİNME VEYA DOĞUM SONRASI YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ÖDENECEK GÜN SAYISI NASIL HESAPLANIR? 

    1- 4857 sayılı Kanunun 74’üncü maddesinde belirtilen doğum sonrası analık iznini bitiminden itibaren çocuğunun bakımı ve yetiştirilmesi amacıyla ve çocuğun hayatta olması kaydıyla kadın işçi ile üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek işçilere istekleri halinde;
    1.1- Birinci doğumda 60 gün,
    1.2- İkinci doğumda 120 gün,
    1.3- Sonraki doğumlarda ise 180 gün,
    Süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir.

    2- Çoğul gebelik halinde bu sürelere 30 gün eklenir.
    3 Çocuğun engelli doğması halinde yukarıda belirtilen süreler 360 gün olarak uygulanır.
    4- Çoğul doğumda, çocuklardan bir veya birden fazlasının engelli olması halinde üçüncü maddede belirtilen 360 gün süre uygulanır.
    5- İşçiye/personele, yarım çalışma süresince hak kazanma şartlarını taşıması halinde yarım çalışma ödeneği ödenir. Yarım çalışma ödeneği olarak ilgiliye ödenebilecek en fazla süre, bu maddenin birinci maddesinde belirtilen günlerin yarısı kadardır.
    6- Ödeme döneminde, yarım çalışmanın başladığı ve sona erdiği aylar parmak hesabı yapılarak fiili gün sayısı, ara aylar 30 gün üzerinden değerlendirilir.
    7- Yarım çalışma ödeneği süresi, aylık olarak 15 günü geçmemek üzere işveren tarafından bildirilen ilgili aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinde yer alan bilgiler dikkate alınarak hesaplanır. Gün sayısının kesirli olarak bulunması halinde tama iblağ edilen kısmı işveren tarafından, diğer kısmı İŞKUR tarafından ödenir. Yarım çalışma ödeneğinin başladığı ve sona erdiği ay içerisindeki fiili gün sayısını aşmayacak şekilde ödeme gün sayısı belirlenir.

    Kaynak: Türkiye İş Kurumu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerik2018’de Piyasalarda Belirleyici Olacak Etkenler
    Sonraki İçerikÇalınan Araç İçin Sigortadan Alınan Tazminatlar Vergiye Dahil Edilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz