Ana Sayfa Çalışma Hayatı Evden çalışan personeller işverenlerinden kullanmış oldukları elektrik bedellerinin ücretini talep edebilir mi?

Evden çalışan personeller işverenlerinden kullanmış oldukları elektrik bedellerinin ücretini talep edebilir mi?

526
0

Özel bir şirkette bağımlı olarak çalışmaktayım. 16 Marttan bu yana covid-19’dan dolayı evden çalışmaktayız. Her gün 8.3- 17:30 saatleri arası, bazen de gece bile çalışıyoruz. Bu dönemde işverenler bizlere yemek, yol ücreti ödemesi yapmamaktadır. Bu uygulama yasal mıdır? Bir senedir multinet kartta yükleme yapılıyor fakat evden çalıştığımız dönemde bize ait olduğuna dair yazı imzalatıldı.

Bir fiil çalıştığım halde pandemi ücretsiz izin uygulanıyor yani sigortamız yatmamaktadır. Kıdem tazminatı alabilir yazısı ile işten ayrılsam hesaplama son brüt ücret olan eksik tutardan mı yoksa 30 günlük çalışmam olan yüksekten mi hesaplanır. Ayrıca yemek parası istemem hakkım var mı?

Bu doğru bir işlem değil rızanız alınmış ancak süre gelen sözleşmenize aykırı bir işlem ve hatta kullanmış olduğunuz elektrik ve ısınma giderlerinin de tarafınıza ödenmesi yasal olandır.

Bu işlemde doğru değil. 7244 sayılı kanuna aykırı fiildir.

Kıdem hesabında; İşe başlama tarihinden itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işveren, işçiye 30 günlük giydirilmiş brüt ücreti tutarında tazminat ödemekle yükümlüdür. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır. Ödenecek tutardan sadece damga vergisi (%0,759) kesintisi yapılmaktadır.

Giydirilmiş ücret ise; İşçiye verilen aylık brüt maaşa ikramiye, prim, yol, yemek, yakacak yardımı vb. gibi maddi olanakların eklenmesiyle elde edilen toplam brüt aylık gelirdir.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Kısa çalışma ödeneği alınan günler kıdem tazminatı hesaplanmasında dikkate alınır mı?

Yer altında çalışan personellerin kıdem tazminatı hesaplamasında baz alınacak süre nedir?

Kıdem tazminatında hangi vergiler kesilir? İstifa eden bir kişiye istersek kıdem tazminatı ödeyebilir miyiz?

Personelimize kıdem tazminatı ödemesi yapıp çalıştırmaya devam edebilir miyiz?

Sigorta girişi olmayan birisine ödenen kıdem tazminatını nasıl beyan edeceğiz?

Hangi ödemeler kıdem tazminatı hesaplanırken ücrete dâhil edilir, hangileri edilmez?

Önceki İçerikHizmet fiyatları Mayıs ayında %0,73 oranında arttı
Sonraki İçerikİhtiyaç Sahibi Ailelerin “Ev Yapım” Yardımlarının Üst Sınırı 40 Bin Liraya Yükseldi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz