Ana Sayfa Vergi Evde kullanılan elektrikli cihazların onarım hizmetlerine istinaden düzenlenecek faturada KDV tevkifatı yapılmalı...

    Evde kullanılan elektrikli cihazların onarım hizmetlerine istinaden düzenlenecek faturada KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?

    KDV tevkifatı ile ilgili düzenlemelerin yer aldığı 35 nolu KDV tebliği

    1178
    0

    952201- Evde kullanılan elektrikli cihazların onarımı (buzdolabı, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, oda kliması, elektrikli küçük ev aletleri, vb.) Nace kodu ile kayıtlı müşterimizin yeni çıkan KDV kanuna göre tevkifata tabi midir? Biz fabrikanın içerisinde kiraladığımız yerde tamir bakım yapıyoruz. KDV tevkifatı yapmalı mıyız?

    Yeni KDV kanunu değil de 35 seri nolu KDV Genel Tebliği yayımlandı.

    Sizin durumunuz değil; Hizmet verdiğiniz müşterinin durumu önemlidir.

    Aşağıdaki kurum ve kuruluşlara hizmet vermeniz halinde düzenlenecek faturada 5/10 oranında KDV tevkifatı yapmanız gerekir. 

    01/03/2021 Tarihinden itibaren TÜM KDV MÜKELLEFLERİ tarafından AŞAĞIDAKİ KURUM VE KURULUŞLARA HİZMET vermeleri halinde düzenlenecek, Faturada hesaplanan KDV için 5/10 oranında KDV tevkifatı yapacaklar. (KDV dahil 1.000 TL’nin üstünde) 

    KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 35 SERİ NOLU TEBLİĞİ 16/02/2021 Tarih ve 31397 Sayılı Resmî Gazete) MADDE 9 – “2.1.3.2.13. Diğer Hizmetler KDV MÜKELLEFLERİ TARAFINDAN, 

    **5018 SAYILI KANUNA ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar, 

    **Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları, 

    **Döner sermayeli kuruluşlar, 

    **KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURULUŞLARI, 

    **Bankalar, Sigorta ve Reasürans Şirketleri, 

    ** Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları 

    **Kalkınma ajanslarına ifa (yapılan) edilen ve TEBLİĞDE ÖZEL OLARAK Belirlenmeyen DİĞER BÜTÜN HİZMET İFALARINDA söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır.

    _______________________________________________________________________

    Sıfır ve ikinci el araçları çekme ve taşıma işi ile iştigal eden müşterimizin keseceği faturalarda tevkifat yapma zorunluluğuna tabi midir? 

    Yük taşımacılığı yapan mükellefler; 01/03/2021 tarihinden itibaren 2/10 oranında KDV tevkifatı yapacaktır.

    Yayınevleri yazarlara telif hakkı ödüyor. Bu telif hakkının vergi boyutu nasıl oluyor?

    GVK 18. maddesinde sayılan telif ödemesinden % 17 GV tevkifatı yapılır. 

    Ayrıca Brüt tutarı üzerinden (2) nolu KDV beyannamesi verilir ödenen KDV (1) nolu KDV Beyannamesinden indirilir. 

    2020 yılında 600.000 TL’nin üstünde Telif kazancı elde eden kişiler yıllık GV beyannamesi verecektir Hesaplanan vergiden Kesilen % 17 oranında vergi toplamı mahsup edilir. Telif hakkının vergilendirilmesi için 311 sayılı GVK genel tebliği inceleyiniz.

    —————————————————————————————————-

    X firmasından mükellefime iki kalem olan bir fatura düzenlenmiştir. Bir kalemine ticari reklam hizmetlerine istinaden 3/10 oranında tevkifat uygulanmıştır. Diğer kaleminde tevkifat yoktur. Bunun gibi toplamda iki fatura vardır. Tevkifat uygulanan tutar tevkifatın uygulanabilmesi için gereken KDV dahil 1.000 TL’nin altındadır. Bu durumda faturalar işleme alınmalı mıdır ve KDV2 beyannamesi verilmeli midir? 

    KDV tevkifatına tabi olan işlemin KDV dahil 1.000 TL ve üstünde olması gerekir. 

    Faturada satırda gösterilen reklam hizmeti KDV dahil 1.000 TL ve üstü ise KDV tevkifatı yapılır.

    1.000 TL’nin altında ise tevkifat olmaz.

    Su toptan ticareti yapan bir mükellefim var. Kendi tankerleri ile suyu alıcıya naklediyorlar. Suyun nakliyesi için de faturaya nakliye bedeli yazılıyor ve ücreti alınıyor. Yapılan bu su nakliyesi için KDV tevkifatı yapılmalı mıdır?

    “NAKLİYE ” BEDELİ İÇİN hesaplanan KDV’den 2/10 oranında KDV tevkifatı hesaplanır.

    _______________________________________________________________________

    Ticari reklam hizmeti veren firmalar faturalarında KDV tevkifatı yapmalı mıdır?

    Mükellefimin tek nace kodu var (631201 web portal faaliyeti) 

    Reklam firmasına fatura kesecek. 1 Mart’ta yeni bir tebliğ yayınlanmış. Bu Tebliğin 11 inci maddesi ile “Ticari Reklam Hizmetleri” başlıklı (I/C-2.1.3.2.15.) bölüm eklenmiştir. Şimdi, mükellefim bu reklam firmasına 3/10 KDV tevkifatlı fatura mı kesmelidir?

    Evet düzenlenecek faturada hesaplanan KDV’den 3/10 oranında KDV tevkifatı hesaplanacaktır. 

    TİCARİ REKLAM Tebliği de aşağıdaki tanımlama yapılmaktadır. 

    2.1.3.2.15.2. Kapsam Ticari reklam, ticaret, iş, zanaat veya bir meslekle bağlantılı olarak; bir mal veya hizmetin satışını ya da kiralanmasını sağlamak, hedef kitleyi oluşturanları bilgilendirmek veya ikna etmek amacıyla reklam verenler tarafından herhangi bir mecrada yazılı, görsel, işitsel ve benzeri yollarla gerçekleştirilen pazarlama iletişimi niteliğindeki duyurulardır. 

    Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) girmektedir. Buna göre, KDV mükellefleri ve belirlenmiş alıcılar tarafından, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımlarında (reklama ilişkin danışmanlık, reklamın planlanması, reklam içeriğinin hazırlanması ve tasarımı, reklamın yayımlanması gibi reklama yönelik hizmetler dahil) (3/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

    Dar mükellef bir kurumdan internet sitesi yenileme hizmeti aldık. Bize kestikleri faturada KDV bulunmuyor. Biz ödenen tutar üzerinden KDV hesaplayacak mıyız?

    (2) nolu KDV beyannamesi verilecektir.


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKişiliğin Korunması
    Sonraki İçerikTürk Hukukunda Yabancı Para Alacaklarının Tahsilinden Doğan Uyuşmazlıklarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz