Ev Tekstili İhracatımız
Ev tekstili ihracatımız 2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde %13,2 oranında azalarak 904 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2020 yılı Temmuz ayında ise ev tekstili ihracatımız 185 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
Ürün grubu bazında ev tekstili ihracatımız
2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde ürün grupları bazında ev tekstili ihracatımız incelendiğinde, en önemli ürün grubu olan yatak çarşafları ihracatının bir önceki döneme göre %3 oranında azalarak 286 milyon dolar değerinde gerçekleştiği görülmektedir. Bu ürün grubunun toplam ev tekstili ihracatımızdaki payı %31,6’dır.
2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde ev tekstili ihracatımızda ikinci önemli ürün grubu, %18,9 oranında azalarak, 285 milyon dolar değerinde gerçekleşen havlu ve temizlik bezleri grubudur. Toplam ev tekstili ihracatımızın %31,5’ini oluşturan bu ürün grubunun 2020 yılı Temmuz ayı ihracatı ise %4,9 oranında artmıştır.
Ülkeler bazında ev tekstili ihracatımız
2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde ev tekstili ihracatımızda en önemli ülke Almanya’dır. Almanya’ya bu dönemde yapılan ev tekstili ihracatımız %5,5 oranında azalarak 214 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir. 2020 yılı Temmuz ayında ise Almanya’ya ev tekstili ihracatımız 43 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
2020 yılı Ocak-Temmuz döneminde ev tekstili ihracatımızda ikinci önemli ülke; %10,9 oranında azalışla 119 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirilen ABD’dir. ABD’ye ev tekstili ihracatımız 2020 yılı Temmuz ayında %22,5 oranında artmıştır.
Ev tekstili ihracatımızda Ocak-Temmuz döneminde AB (28) ülkelerine %12,1 oranında azalarak 541 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirilmiştir. Toplam ev tekstili ihracatımızın %59,9’unu oluşturan AB (28) ülkelerine ihracatımız, 2020 yılı Temmuz ayında 104 milyon dolar değerinde gerçekleşmiştir.
Ev tekstili ihracatımızda Ocak-Temmuz döneminde ilk on ihracat pazarı arasında ihracatımızda en fazla gerileyen ülkeler, %28,4 oranında gerileme ile Suudi Arabistan ve %25 oranında gerileme ile İtalya’dır.
Kaynak: İTKİB Verileri
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.