Ekim 2008 ayında ev işlerinde çalıştırılmak üzere 9700 işkolu kodu ile işyeri dosyası açtığımız bir şahıs 2016 yılında kendi adına e ticaret işyeri açtı fakat burada herhangi bir sigortalı çalışanı yok kendi yaptığı ürünleri satıyor. 2008 yılında açtığı sigorta dosyası bu işyerinden bağımsız olarak devam ediyor (o dönemde EK9 10 günden fazla çalışanlar ile ilgili uygulama başlamadığı için sigorta işveren dosyası açılmıştı ve bu şekilde devam ediyor). Şimdi GİB sistemden bakıldığında vergi mükellefiyeti ve SGK dosyası sanki birmiş gibi gözüküyor ve aylık beraber beyan edilmesi gerekiyor gibi gözüküyor. Bu durumda ne yapmak gerekir acaba?
Ev hizmetlerinde çalışan kişi e-ticaret işi açmışsa ki yazınızdan böyle anlaşılıyor; muhaphb birleşmesini o kişinin işvereni yapacaktır.
Evinde işçi çalıştıran kişi SGK ek-9 ile değil de aphb bildirimi ile bu işlemi yapmışsa muhaphb vermesi gerekir.
Ev hizmetlerinde çalışan kişinin muhaphb bildiriminde bulunması gerekmemektedir.
12/2019 Dönemi, kira ve işçi ücretlerinden kaynaklı, aylık muhtasar beyannamemizi, eski usulde e-beyanname üzerinden mi tahakkuk alıyoruz? 12/2019 dönemi muhtasar beyannamesi, Muhtasar prim beyannamesi olarak birlikte yapılmayacak değil mi?
Aralık 2019 dönemi Muhtasar ve Sgk bildirgesi ayrı ayrı verilecektir.
Ocak /2020 dönemi için Şubat’ta Birleştirilmiş Muhtasar beyanname verilecektir.
2020/Ocak döneminden itibaren Muhtasar ve Prim hizmet beyannamelerinin birleştirilmesi işlemi zorunlu olmuştur. Buna göre Muhtasar mükellefiyeti bulunmayan apartman görevlileri için verilen bildirgelere veya çitlik çalışanları için verilen bildirgelere nasıl bir işlem yapmak gereklidir?
Vergi kesintisi yapmayan işverenler, çalışanları için yapacakları prim ve hizmet bildirimlerini Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesi ile Gelir İdaresi Başkanlığına yapacaktır. Bu işverenlerin varsa gelir vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine, yoksa adres itibariyle yetki alanına girdikleri Vergi dairesine başvurarak 003 gelir stopaj mükellefiyeti açtırmaları gerekmektedir.
Bildirimlerini kendileri göndermek isteyenler vergi dairesinden Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Kullanıcı kodu-parola-şifresi talep ederek Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi aracılığı ile beyannamelerini bizzat gönderebilirler.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.