Ana Sayfa Çalışma Hayatı Ev hizmetlerinde hangi koşullarda yabancı çalıştırılmasına izin verilir?

Ev hizmetlerinde hangi koşullarda yabancı çalıştırılmasına izin verilir?

626
0

Ev hizmetlerinde eski sistemde işveren olan anne babaları adına çocukları tarafından diğer sekmesinden yapılan başvurular yeni sistemde yapılabilecek mi?

E-izin sisteminde “Diğer” sekmesi yer almamaktadır. Bu kapsamdaki başvurular için işveren kaydı “Ev Hizmetleri” sekmesinden bakımı yapılacak kişinin veya birinci derece yakınının e-imza ve T.C. Kimlik no.su ile yapılabilir.

Ev hizmetleri başvurusu sadece işveren tarafından mı yapılabilir? Bu başvurunun vekalet verilecek yada sistem üzerinden yetkilendirilecek başka kişiler tarafından yapılması mümkün müdür?

E-izin sisteminde ev hizmetleri işveren kaydı yabancıyı çalıştıracak olan kişinin e-imzası ile oluşturulduktan sonra başvuru yapmak üzere üçüncü şahıslar sistem üzerinden yetkilendirebilmektedir.


Ev hizmetlerinde hangi koşullarda yabancı çalıştırılmasına izin verilir?

Ev hizmetlerinde yabancı uyruklu personel çalıştırmak üzere Bakanlığa yapılan çalışma izni başvurularının son zamanlarda giderek artması nedeniyle, konunun istismarının önlenmesi ve izin verilen yabancıların güvenliği açısından aşağıdaki sınırlamaların getirilmesi kararlaştırılmıştır. Yaşlı, hasta ve çocuk bakımı dışında konutlarda yabancı personele çalışma izni verilmemektedir. İşverenin bakım gerektirecek hastalığının bulunduğunun sağlık raporu ile kanıtlanması zorunludur. Ciddi bakım gerektiren ağır haller dışında erkek yabancılara konutlarda çalışma izni verilmemektedir.


Ev hizmetlerinde birinci derece yakınlar işveren olabilirler mi?

Ev hizmetlerinde yabancı çalıştıracak kişilerin yaşlı, engelli veya başvuru yapabilecek durumda olmamaları halinde bu kişilerin birinci derece yakınları işveren olabilir. Bu durumda işyeri kaydı birinci derece yakın olan kişinin bilgileri ve elektronik imzası ile açıldıktan sonra, başvuru yapılırken “Yabancının çalışacağı adrese” hasta/ yaşlı bakımının yapılacağı adres girilmelidir. Ayrıca yüklenecek sözleşmeye ek olarak yakınlığı gösteren belge ve bakımı yapılacak kişinin nüfus cüzdanı örneği de eklenmelidir.

Kaynak: T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÇalışma izni başvurusu reddedilen yabancının itiraz hakkı var mıdır?
Sonraki İçerikYabancı uyruklu doktor ve hemşireler Türkiye’de çalışabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz