Ana Sayfa Vergi Eurobond Faiz Gelirleri Beyana Tabi midir?

    Eurobond Faiz Gelirleri Beyana Tabi midir?

    9066
    0

    1- EUROBOND NEDİR?
    Eurobond uzun vadeli borçlanma senedidir.

    Devlet veya şirketler, bu borçlanma senetlerini kendi ülkeleri dışından, finansman sağlamak amacıyla dış piyasalarda ve yabancı para cinsinden satışa sunmaktadırlar.

    Genellikle dolar ve euro cinsi ihraç edilen (Çıkartılan, basılan, dolaşıma sokulan) kupon ödemeli tahvillerdir. (Kar payı senetleri)

    2- EUROBOND NASIL VERGİLENDİRİLİYOR?
    Eurobond’lar, vergi uygulamalarına göre Devlet tahvili ve Hazine bonosu gibi değerlendiriliyor.

    Elde edilen faiz gelirleri, %0 (yüzde sıfır) oranında vergi kesintisine tabi tutulmuş gibi değerlendiriliyor.
    Bu nedenle hesaplama yapılırken Vergi kesintisine tabi tutulmuş menkul sermaye iradı sınıfına dahil ediliyor.

    Yani Eurobond faiz gelirlerinden fiilen vergi kesintisi (stopaj) yapılmamasına rağmen, Gelir vergisi beyannamesine tabi olup olmadığına dair değerlendirme yapılırken Vergi kesintisi yapılmış gibi hesaplamaya katılıyor.

    3- EUROBOND’U SADECE YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARI MI ALABİLİYOR?
    Hayır. Eurobond’lar dış piyasalara satılmak amacıyla çıkartılıyor ancak Türk vatandaşları da Hazine bonosu ve Devlet tahsili alır gibi Eurobond’ları satın alabiliyor.

    4- EUROBOND’UN FAİZ GELİRİ BEYANA TABİ MİDİR?
    Evet. Eurobond’lardan elde edilen faiz gelirleri vergi kesintisine tabi tutulmuş menkul sermaye iradı sayıldığından, eurobond’un çıkartıldığı (ihraç edildiği) tarihe bağlı olmadan 2018 yılında elde edilen Eurobond faiz geliri 34 bin TL’yi aşmıyorsa beyan edilmeyecektir.

    Eurobond faiz gelirleri 34 bin TL’yi aşarsa tamamının beyan edilmesi zorunludur.

    Elde edilen Eurobond Faiz gelirleri için herhangi bir istisna uygulanmayacak olup, Faiz geliri aynen beyan edilecektir.

    2018 yılında elde edilen Eurobond faiz gelirleri 34 bin TL’yi aşmamasına rağmen, vergi kesintisine tabi olan diğer gelirler ile toplandığında 34 bin TL’nin üzerinde bir gelir elde edilmişse Eurobond faiz geliri de beyan edilecektir.

    Örnek:
    Bay, Ayaz Karakuş’un 2018 yılında elde ettiği gelirler aşağıdaki gibidir;
    1- İşyeri kira geliri toplamı Brüt     :  20.000 TL  (Net: 16.000 TL, Stopaj:4.000 TL)
    2- Eurobond Faiz Geliri                  : 20.000 TL  (4.350 USD karşılığı Eurobond faiz geliri)
                                   TOPLAM      : 40.000 TL

    Eurobond faiz gelirinin tek başına değerlendirildiğinde beyan sınırı olan 34.000 TL’nin altında kalmasına rağmen, İşyeri kira geliri ile birlikte değerlendirildiğinde 34 bin TL’lik sınırı aştığından her iki gelir de beyan edilmek zorundadır.

    5- EUROBOND KUR FARKLARI BEYANA TABİ MİDİR?
    Eurobond’lar döviz cinsinden ihraç edildiğinden, faiz geliri elde edildiği sırada kur farkı artış veya azalışları da meydana gelebilmektedir.

    Bu şekilde oluşan kur farkları kazanç olarak dikkate alınmayacaktır. Elde edilen gelire de indirim oranı uygulanmayacak, sadece faiz geliri dikkate alınacaktır.

    Döviz olarak elde edilen Eurobond faiz gelirinin elde edildiği tarihteki TL karşılığı faiz geliri olarak hesaplamaya dahil edilecektir.

    6- YURTDIŞINDA İKAMET EDENLER EUROBOND GELİRLERİNİ BEYAN EDECEK MİDİR?
    Hayır. T.C. vatandaşı olsa bile Türkiye’de yerleşik olmayan gerçek kişiler, dar mükellef statüsünde değerlendirmeye alındığından elde edilen Eurobond faiz geliri, Türkiye’de vergi kesintisi yoluyla vergilendirilmiş kabul edilir ve Eurobond faiz gelirinin tutarı ne olursa olsun, beyan edilmez.

    Aynı şekilde vergi kesintisi yapılmış işyeri kira gelirleri de beyannameye dahil edilmiyor. Üzerinden vergi kesintisi yapılmamış ve beyana tabi diğer gelirlerin olması durumunda Eurobond faiz gelirleri beyannameye dahil edilmeyecektir.

    7- EUROBOND’LARIN ALIM-SATIMINDAN ELDE EDİLEN KAZANÇLAR BEYANA TABİ MİDİR?
    1 Ocak 2006 tarihinden sonra çıkarılan (ihraç edilen) Eurobond’ların alım, satımından elde edilen kazancın nasıl hesaplanacağına ilişkin bilgi aşağıda belirtilmiştir.

    7.1- Eurobond’un alış tarihindeki Döviz tutarının TL karşılığı satış tarihine kadar endekslenerek yeni maliyet bedeli bulunacaktır.
    7.2- Endekslemeye tabi tutulmuş yeni maliyet bedeli ile satış bedeli Türk Lirası cinsinden kıyaslanarak alım-satım kazancı bulunacaktır.

    Maliyet bedeli endekslemesinin yapılabilmesi için, artış oranının %10 ve üzerinde olması gerekiyor. Maliyet bedeli endekslemesi yapıldıktan sonra, bulunacak kazancın tamamı beyan edilecek. (Gayrimenkul alım satım kazançlarının hesaplanmasında olduğu gibi)

    Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %38,54 artış gösterdi
    Sonraki İçerikDar Mükelleflerin Kurumlar Vergisi Ödeme Süreleri Nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz