İletişim teknolojisi ve hizmetinde dünya lideri olan Ericsson, “Ağ Toplumu” vizyonu doğrultusunda 180 ülkede faaliyet göstermekte ve 115.000’den fazla kişiyi istihdam etmektedir. Başta mobilite, geniş bant ve bulut olmak üzere Ericsson’un sunduğu hizmetler, yazılımlar ve altyapı, telekomünikasyon endüstrisi ve diğer sektörlerin faaliyetlerini daha iyi yürütmesine, verimliliğini artırmasına, kullanıcı deneyimini iyileştirmesine ve yeni fırsatlar yakalamasına olanak tanımaktadır. Ericsson, küresel ölçeğini teknoloji ve hizmet liderliği ile tamamlayarak 2,5 milyardan fazla aboneyi birbirine bağlayan ağları desteklemektedir. Dünyadaki mobil trafiğin % 40’ı Ericcson ağları üzerinden gerçekleşmektedir.
138 yıldır kullanıcılarına hizmet veren L.M. Ericsson, 1890 yılında Dolmabahçe Sarayı’nda halen kullanılmakta olan telefon hattını kurarak Türkiye pazarındaki ilk yatırımını gerçekleştirmiştir. 1925 yılında 2416 aboneye hizmet veren İzmir santralini açan Ericsson, Türkiye’nin ilk % 100 yabancı sermayeli şirketi konumundadır ve 123 yıldır Türkiye’deki faaliyetlerini bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde geliştirmektedir.
2001 yılında kurulan Ericsson Mobility World (Crea World), pek çok şirketin çözümlerini dünyaya ihraç etmiş ve 2002 yılında Londra’da “En İyi Yeni Servisler” ödülünü kazanmıştır. Ar-Ge faaliyetlerine, CEMA bölgesine (Orta Avrupa, Orta Doğu, Afrika) destek veren Mükemmeliyet Merkezi’ni Türkiye’de açarak devam eden Ericsson, dünyadaki üçüncü IMS Merkezi’ni de yine Türkiye’de açmıştır.
Olağanüstü hallerde acil durum ekiplerinin iletişimini sağlayan “Ericsson Response” projesi, 2002 yılında faaliyete geçirilmiştir. 2004 yılındaki İran depreminde bölgeye 24 saat içinde 5000 kişi kapasiteli acil iletişim sistemi kurulmuştur.
Türkiye’de Ar-Ge yatırımlarını hızlandıran Ericsson, ilk olarak 2008 yılında teknoloji şirketi Bizitek’in % 100 hissesini satın almıştır. Ardından ST- Ericsson’u bünyesine katarak Ericsson Mikroelektronik Ar-Ge merkezini kurmuştur. Daha sonra, 2012 yılında tüm Ar-Ge faaliyetlerini Ericsson Araştırma, Geliştirme ve Bilişim Hizmetleri A.Ş. çatısı altında birleştirmiştir. 2015 yılının Eylül ayı itibarıyla Ericsson Türkiye’nin Ar-Ge ekibi, İstanbul ve İzmir ofislerinde 550’den fazla Ar-Ge ve teknik destek çalışanıyla, bilgi ve telekomünikasyon teknolojilerinin farklı dallarındaki yenilikçi faaliyetlerle hizmet vermektedir.
Günümüzde Ericsson Türkiye’nin Ar-Ge ekibi, yerel TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) projelerine ek olarak Türkiye’deki pek çok büyük üniversitenin yanı sıra Celtic+, ITEA, H2020 gibi çok sayıda Avrupa araştırma programı ile de araştırma iş birliği yürütmektedir. Yine bu faaliyetlerin bir sonucu olarak Ericsson, ilgili araştırma alanlarında fikrî mülkiyet haklarını güvenceye almak için birçok patent başvurusu yapmıştır.
Ericsson Türkiye, küresel tecrübe ve birikiminden yararlanarak bünyesinde sürdürdüğü kurumsal eğitimlerini 2009 yılında bir eğitim merkezi yapısına dönüştürmüş ve 5 milyon ABD doları değerindeki yatırımı ile hayata geçirmiştir. Türkiye ve çevre ülkeler için telekomünikasyon alanında nitelikli ve teknik insan gücü yetiştirmek amacıyla Ericsson’un İstanbul – Maslak’taki merkez ofis binasında hizmet veren “Ericsson Academy”nin resmi açılışı 4 Kasım 2011 tarihinde gerçekleştirilmiştir.
Ericsson Türkiye, 2012 yılında Türkiye’de bilişim alanındaki ilk 500 şirketin sıralandığı Bilişim 500’de: “Sistem Entegrasyonu”, “Yazılım Sistem Entegrasyonu”, “Donanım Sistem Entegrasyonu”, “Telekomünikasyon Altyapı Donanımı”, “CRM Yazılım”, “Sektörel Yazılım” ve “Kurulum-Bakım-Destek” olmak üzere toplamda yedi kategoride birinci olmuştur. Buna ek olarak, 2014 ve 2015 yıllarında Ericsson Türkiye, 500-2000 çalışanlı şirketler kategorisinde “Türkiye’nin En İyi İşverenleri yarışmasında ikincilik kazanmıştır.
Çevre ve eğitim alanında pek çok projeye imza atan Ericsson Türkiye’nin sosyal sorumluluk çalışmaları arasında altı yıl süren ve bakım çalışmaları hâlâ devam eden Bodrum antik sur restorasyonu, beş yıl süren Magnesia kazı çalışmaları ve “Dünyayı Kurtaran Adım”, “Bilgi Toplumu Kızları” ve “Crea Academy” gibi eğitime yönelik projeler de yer almaktadır. Yakın tarihte Ericsson Türkiye, seçien üniversite öğrencileri için Ericsson Akademi’de ücretsiz Bilişim ve İletişim Teknolojileri sertifikalı eğitim programı başlatmıştır. Şirket ayrıca öğrenciler için birçok mentorluk programı ve seminer, üniversite kulüpleri için ise sponsorluk sunmaktadır.
Kaynak: http://www.invest.gov.tr/tr-TR/successstories/Pages/Ericsson.aspx
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.