Ana Sayfa Vergi Engellilik indiriminden yararlanmak için nereye hangi belgelerle başvurulmalıdır?

    Engellilik indiriminden yararlanmak için nereye hangi belgelerle başvurulmalıdır?

    13
    0

    Engellilik indiriminden yararlanmak için ne yapılmalı?

    Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen kişiler engellilik vergi indirimi başvurularını; İnteraktif Vergi Dairesi aracılığı (ivd.gib.gov.tr) ile ve İnteraktif Vergi Dairesi mobil uygulamasını kullanarak sistem üzerinden ya da bir dilekçe ve aşağıda belirtilen belgelerle birlikte; Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Gelir Müdürlüğüne, Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Malmüdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.
    Engellilik indiriminden yararlanmak isteyenlerin dilekçe ekinde bulunduracağı belgeler şunlardır.

    Engelli ücretli;
    – Çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge.
    – T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı fotokopisi
    – İlgili yönetmeliğe (18 yaşını doldurmuş bireyler için: 20/02/2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik – 18 yaşını doldurmamış bireyler için: 20/02/2019 tarihli ve 30692 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik) uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği, ilgili hastane yetkililerince “ASLI GİBİDİR” şerhi ile onaylanmış örneği.

    2. Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan ücretli;
    – Ücretlinin çalıştığı işyerinden alacağı hizmet erbabı olduğunu gösterir belge.
    – Kendisinin ve engelli kişinin T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı fotokopisi
    – Engelli kişiye bakmakla yükümlü olunduğunu gösterir belge.
    – İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği, ilgili hastane yetkililerince “ASLI GİBİDİR” şerhi ile onaylanmış örneği.

    3. Engelli serbest meslek erbabı;
    – Vergi kimlik numarasını veya T.C. kimlik numarasını gösteren belge.
    – İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği, ilgili hastane yetkililerince “ASLI GİBİDİR” şerhi ile onaylanmış örneği.

    4. Bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan serbest meslek erbabı;
    – Serbest meslek erbabının vergi kimlik numarasını veya T.C. kimlik numarasını gösteren belge.
    – Engelli kişinin T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı fotokopisi
    – Engelli kişiye bakmakla yükümlü olunduğunu gösteren belge (sağlık karnesi örneği).
    – İlgili yönetmeliğe uygun Sağlık Kurulu Raporu olanlar için rapor aslı veya noter tasdikli örneği, ilgili hastane yetkililerince “ASLI GİBİDİR” şerhi ile onaylanmış örneği.

     


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikÇalışan Ücret Avanslarından Damga Vergisi Kesilecek Mi?
    Sonraki İçerikBasit Usule Tabi Olanlar Satış Faturası Düzenlemek Zorunda Mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz