Ana Sayfa Çalışma Hayatı Engelli çalışanlar için 2024 yılında uygulanacak indirim tutarları engellilik derecesine göre kaçtır?

    Engelli çalışanlar için 2024 yılında uygulanacak indirim tutarları engellilik derecesine göre kaçtır?

    23
    0

    Engelli işçinin işe giriş bildirgesinde belirtilmesi haricinde, yerine getirmemiz gereken yükümlülükler nelerdir?

    Öncelikle engelli işçinin İşkur kaydının yapılması ve engelli çalışanınız için de normal SGK girişi yapılmalıdır. Ancak SGK işe giriş bildirgesinde engelli hanesine işaret koymalısınız. Ayrıca engelli personelin ek vergi indirimi için defterdarlıktan engelli raporunun onaylanması ve size resmi bir yazıyla engel derecesinin bildirilmesi gerekir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra engelli çalışana ödenecek ücretin hesaplandığı ücret bordrosunda gelir vergisi matrahının hesabında engel derecesine göre indirim uygulanacaktır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Engellilik indirimi” başlıklı 31 inci maddesinde, “Çalışma gücünün asgarî %80’ini kaybetmiş bulunan hizmet erbabının birinci derece engelli, asgarî %60’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ikinci derece engelli, asgarî %40’ını kaybetmiş bulunan hizmet erbabının ise üçüncü derece engelli sayılacağı ve engellilik dereceleri itibarıyla belirlenen aylık tutarlar, hizmet erbabının ücretinden indirilir.” hükmüne yer verilmiş olup engellilik indirimi tutarları 2024 yılı için 324 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğiyle;

    – Birinci derece engelliler için 6.900 TL,

    – İkinci derece engelliler için 4.000 TL,

    – Üçüncü derece engelliler için 1.700 TL

    olarak belirlenmiştir.

     

    2024 Yılı engellilik indirimi uygulaması ile ilgil örnek özelde için TIKLAYINIZ…

     

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGeçici vergi dönemlerinde e-Defter gönderirken gelir tablosu hesaplarını kapatmak zorunlu mu?
    Sonraki İçerikEngelli personeller de kısmi süreli (part-time) çalıştırılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz