Ana Sayfa Vergi Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye olumlu farklarını ortaklara dağıtabilir miyiz?

    Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye olumlu farklarını ortaklara dağıtabilir miyiz?

    20
    0

    Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan sermaye olumlu farklarını ortaklara dağıtabilir miyiz?

    502 hesabının ortaklara dağıtılması halinde, işletmeden çekilen
    tutarların öncelikle kurumlar vergisine tabi tutulması, vergi sonrası dağıtılan kazancın da kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisine tabi tutulması gerekmektedir.

    —–

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ
    (SIRA NO: 555)

    Pasif kalemlere ait enflasyon fark hesabında yer alan değerler

    MADDE 54- (1) Pasif kalemlere ait enflasyon fark hesapları, herhangi bir suretle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, bu işlemlerin yapıldığı dönemlerin kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, bu dönemde vergiye tabi tutulacaktır.

    Ancak, avanslar, depozitolar, hakedişler ve sabit kıymet yenileme fonu gibi işleyişi ge- reği ilgili olduğu hesaplara aktarılarak kapatılması mümkün olan hesapların kapatılması duru- munda, bunlara ait enflasyon fark hesapları işletmeden çekilmiş sayılmaz.

    213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (5) ve (7) numaralı bentleri uyarınca, öz sermaye kalemlerine ait enflasyon farkları düzeltme sonucu oluşan geçmiş yıl zararlarına mahsup edilebilir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sermayeye ilave edile- bilir; bu işlemler kâr dağıtımı sayılmaz.

    (2) Bilanço esasına göre defter tutmakta iken, 213 sayılı Kanunun 180 inci maddesi çerçevesinde işletme hesabı esasına göre defter tutmaya başlayan bir gelir vergisi mükellefinin işletme hesabı esasına geçmesi dolayısıyla kanun hükmünden kaynaklanan defter tutmayla ilgili bir değişikliğin oluşması mevzu bahis olduğundan, bu durum söz konusu enflasyon fark- larının işletmeden çekilişi olarak değerlendirilmeyecektir.

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirketin kapanışı öncesinde devreden KDV’yi gider yazabilir miyiz?
    Sonraki İçerikDekorasyon işi yapan işletmelerin 2024 yılında e-Fatura ve e-Deftere geçiş için zorunluluk hadleri nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz