Ana Sayfa Muhasebe Enflasyon düzeltmesi yapanların gelir ve kurumlar vergi beyannamesine ekleyecekleri bilanço

    Enflasyon düzeltmesi yapanların gelir ve kurumlar vergi beyannamesine ekleyecekleri bilanço

    Enflasyon düzeltmesi yapma ve geçici vergi beyannamesi verme zorunluluğu bulunan mükelleflerce, enflasyon düzeltmesinin yapıldığı geçici vergi ve hesap dönemlerine ilişkin gelir/kurumlar beyannamelerine düzeltilmiş (düzeltme sonrası) bilanço eklenir.

    17
    0

    Gelir vergisi beyannamesi verirken enflasyon düzeltmesi işlemi yapılacak mı?

    Bilanço usulune göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri 31/12/2023 tarihli bilançosunda enflasyon düzeltmesi yapacaktır. GİB bdp bulunan 2023 gelir vergisi beyananme formatı buna göre güncellenmiştir.


    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 555)’nde enflasyon düzeltmesi yapanların gelir ve kurumlar vergi beyannamesine ekleyecekleri bilançonun nasıl olacağı belirtilmiştir.

    Enflasyon düzeltmesi yapacak olanlar

    MADDE 8- (1) Enflasyon düzeltmesi, kollektif, adî komandit ve adî şirketler dâhil ka- zançlarını bilanço esasına göre tespit eden gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından yapılır. Bilanço esasına göre defter tutan kollektif, adî komandit ve adî şirketlerde enflasyon düzeltmesi bu şirketlerin bilançoları nezdinde yapılır. Kurumlar vergisi mükellefi olan iş or- taklıklarının da bilançoları enflasyon düzeltmesine tabi tutulur.

    Örnek: Bilanço esasına göre defter tutan iki ortaklı (A) Adi Ortaklığı inşaat işleriyle iştigal etmektedir. Ortaklar gelir vergisi mükellefi olup, adi ortaklığın stopaj ve katma değer vergisi mükellefiyeti bulunmaktadır. Adi ortaklıkların ortaya çıkan kâr veya zararı, adi ortaklığı oluşturan ortaklar tarafından hisseleri oranında kendi kazançlarına dâhil edilerek vergilen- mektedir.

    Bu durumda, enflasyon düzeltmesi adi ortaklığın bilançosu üzerinden yapılacak ve dü- zeltme sonucu tespit edilen kâr veya zarar ortaklar tarafından hisseleri oranında kendi ka- zançlarına dahil edilecek, 31/12/2023 tarihli bilançonun düzeltilmesinden kaynaklanan kâr veya zarar vergilendirilecek kazancın tespitinde dikkate alınmayacak izleyen dönemlerde ya- pılan düzeltme işleminden kaynaklanan kâr veya zararlar ise vergilendirilecek kazancın tes- pitinde dikkate alınacaktır.

    (2) 213 sayılı Kanunun geçici 33 üncü maddesi gereğince 31/12/2023 tarihli (kendile- rine özel hesap dönemi tayin edilenlerde 2024 yılında biten özel hesap dönemi sonuna ait) bi- lançonun, izleyen geçici vergi ve hesap dönemlerinde ise düzeltme şartlarının gerçekleşmesi- ne/varlığına bağlı olarak aynı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası gereğince geçici vergi ve hesap dönemleri sonuna ait bilançoların mezkûr madde ile bu Tebliğe göre enflasyon düzeltmesine tabi tutulması, anılan mükellefler (Tebliğin bu maddesinde enflasyon düzeltmesi yapamayacakları belirtilenler hariç) için zorunluluk olup, uygulama açısından mükelleflerin herhangi bir seçimlik hakları bulunmamaktadır.

    (3) Kurumlar vergisi mükellefi olan ve bilanço esasına göre defter tutan iktisadi devlet teşekkülleri ve kamu iktisadi kuruluşları ile bunların bünyesindeki işletmeler ve imtiyazlı iş- letmelerin, enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunludur.

    (4) Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı kurumlar vergisi mükellefi olan ve bilanço esa- sına göre defter tutan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara bağlı iktisadi işletme- lerin de enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunludur.

    (5) Yeni işe başlayan mükelleflerin enflasyon düzeltmesine tabi olup olmadıkları da genel esaslara göre belirlenir. Bu mükelleflerde enflasyon düzeltmesi hükümlerinin uygulan- masında işe başlanılan tarihin bir önemi bulunmamaktadır.

    1/1/2024 tarihinden sonraki dönemlerde enflasyon düzeltmesi yapma zorunluluğu ba- kımından, son üç ve son bir hesap dönemi, bu mükelleflerin işe başladıkları tarihten önceki dönemleri kapsıyor olsa dahi şartların gerçekleşip gerçekleşmediğinin hesabında dikkate alı- nır.

    (6) Kazançlarını işletme hesabı esasına (zirai işletme hesabı dâhil) göre tespit eden mü- kellefler ile serbest meslek kazanç defteri tutan serbest meslek erbabı mükellefler enflasyon düzeltmesi yapamazlar. Ancak, amortismana tâbi iktisadi kıymetlerini bu Tebliğe göre düzel- tilmiş tutarları üzerinden amortismana tâbi tutabilirler.

    (7) Aşağıda yer alan mükellefler de, enflasyon düzeltmesi yapamazlar:

    a) Kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen mükellefler,

    b) Kayıtlarını Türk para birimi dışında başka bir para birimiyle tutmalarına izin verilen, ancak Türk para birimiyle kayıt yapmaya dönen mükelleflerden, Türk para birimiyle kayıt yap- maya başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi geçmemiş olanlar.

    (8) Bilanço esasına göre defter tutmayan gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri bu Tebliğe göre enflasyon düzeltmesi yapamayacaklardır.

    Ancak, 31/12/2023 tarihi itibarıyla faal olup, 2024 takvim yılı veya sonrasında ilk defa bilanço esasına geçen mükellefler ilk düzeltme işlemlerini bilanço esasına geçtikleri tarih iti- barıyla geçici 33 üncü madde ve bu Tebliğin üçüncü bölümüne göre; daha sonraki düzeltme işlemlerini de mükerrer 298 inci maddenin (A) fıkrası ve bu Tebliğin dördüncü bölümüne göre yapacaklardır.

    Ayrıca, 31/12/2023 tarihi itibarıyla bilanço esasında defter tutmakta iken 1/1/2024 tarihi itibarıyla işletme hesabı esasında defter tutmaya başlayan mükellefler 31/12/2023 tarihi itiba- rıyla enflasyon düzeltmesi yapmak için gereken şartları taşıdığından, 31/12/2023 tarihli bilan- çoyu düzelterek 1/1/2024 tarihi itibarıyla işletme hesabı kayıtlarını ve envanterini düzeltilmiş bilançodaki değerlere dayandırmak zorundadır.

    (9) Gelir/kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmakla birlikte kazançları gelir veya ku- rumlar vergisinden istisna olan, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler de enflasyon dü- zeltmesi hükümlerine göre düzeltme yapmak zorundadırlar.

    (10) Kurumlar vergisinden muaf olan ve bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin enflasyon düzeltmesi yapmaları zorunluluğu bulunmayıp, ihtiyari olarak düzeltme yapmaları mümkündür.

    Düzeltme işlemine tabi tutulacak bilanço

    MADDE 11- (1) Hesap dönemi takvim yılı olanlar 31/12/2023 tarihi itibarıyla düzen- leyecekleri bilançoyu düzeltme işlemine tabi tutacaktır.

    (2) Kendisine özel hesap dönemi tayin edilen mükellefler için geçici 33 üncü maddeye göre düzeltilecek bilanço, 2024 yılı içinde biten hesap dönemi sonunda düzenleyecekleri bi- lanço olacaktır.

    Örnek: Bilanço esasına göre defter tutan (B) işletmesinin hesap dönemi takvim yılı ol- mayıp 1 Haziran 2023 tarihinde başlamakta ve 31 Mayıs 2024 tarihinde sona ermektedir. Buna göre (B) işletmesi, 213 sayılı Kanunun geçici 33 üncü maddesine göre yapması gereken dü- zeltme işlemini 31/5/2024 tarihli dönem sonu bilançosu üzerinde yapacaktır.

    Düzeltme işlemi

    MADDE 12- (1) Kapsam dâhilindeki mükelleflerce;
    a) 2023 hesap dönemi sonuna ait bilanço, enflasyon düzeltmesine ilişkin hükümler göz önünde bulundurulmaksızın düzenlenecektir.

    b) 2023 hesap dönemi sonuna ait bilanço için geçerli olmak üzere enflasyon düzeltmesi yapılacak ve 2023 hesap dönemine ait vergi matrahı, düzeltme öncesi mali tablolara göre tespit edilen kârlar üzerinden hesaplanacaktır.

    c) 2023 hesap dönemi sonunda düzenlenen bilanço her halükarda enflasyon düzeltme- sine tabi tutulacaktır.

    (2) 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasının (7) numaralı ben- dine göre;

    a) Enflasyon düzeltmesi uygulanmayan bir hesap döneminden sonra enflasyon düzelt- mesi şartlarının yeniden oluşması halinde, enflasyon düzeltmesi yapılan en son dönemden baş- lamak üzere enflasyon düzeltmesi yapılır.

    b) Bu şekilde belirlenen geçmiş yıl kârı vergiye tâbi tutulmaz, geçmiş yıl zararı zarar olarak kabul edilmez. Ancak, matrahın tespitinde geçmiş yıl malî zararları mukayyet değerleri ile dikkate alınır.

    c) Birikmiş amortismanlar, ait oldukları kıymetin bilanço tarihindeki değerinde düzelt- me sonrasında ortaya çıkan artış oranı dikkate alınarak düzeltilir.

    ç) Bu işlemlerden doğan pasif kalemlere ait enflasyon fark hesapları, herhangi bir su- retle başka bir hesaba nakledildiği veya işletmeden çekildiği takdirde, bu işlemlerin yapıldığı dönemlerin kazancı ile ilişkilendirilmeksizin, bu dönemde vergiye tâbi tutulur. Ancak öz ser- maye kalemlerine ait enflasyon farkları düzeltme sonucu oluşan geçmiş yıl zararlarına mahsup edilebilir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sermayeye ilave edilebilir; bu işlemler kâr da- ğıtımı sayılmaz.

    Ayrıca, 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun, enflasyon düzeltmesine tabi tutul- masından kaynaklanan kâr/zarar farkı geçmiş yıllar kâr/zararı hesabında gösterilir. Bu şekilde tespit edilen geçmiş yıl kârı vergiye tabi tutulmaz, geçmiş yıl zararı zarar olarak kabul edil- mez.

    (3) 2023 hesap dönemi sonuna ait bilançonun düzeltilmesi; 213 sayılı Kanunun mü- kerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrası hükümleri, geçici 33 üncü madde hükümleri ve bu Teb- liğde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

    (4) 2023 hesap dönemine ait vergi matrahının, düzeltme öncesi mali tablolara göre tespit edilmesi gerektiğinden, 2023 hesap dönemi amortisman gideri de enflasyon düzeltmesi öncesi değerler üzerinden hesaplanacaktır.

    Enflasyon düzeltmesi yapılan döneme ait gelir/kurumlar beyannamesine eklene- cek bilanço

    MADDE 52– (1) Enflasyon düzeltmesi yapma ve geçici vergi beyannamesi verme zorunluluğu bulunan mükelleflerce, enflasyon düzeltmesinin yapıldığı geçici vergi ve hesap dönemlerine ilişkin gelir/kurumlar beyannamelerine düzeltilmiş (düzeltme sonrası) bilanço eklenir.

    (2) Tebliğin üçüncü bölümü kapsamında enflasyon düzeltmesi yapan mükelleflerce, 2023 hesap dönemine ait gelir/kurumlar vergisi beyannamesi ekinde, 2023 hesap dönemi so- nuna ait bilançonun düzeltmeden önceki hali ile düzeltme sonrasında oluşan haline birlikte yer verilir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürkiye’deki firmanın Türkiye’deki bir başka firmaya verdiği reklam faturası için stopaj uygulanacak mı?
    Sonraki İçerikMobilyalarda KDV oranı %10 mu yoksa %20 olarak mı hesaplanacak?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz