Ana Sayfa Duyurular Enerji Kimlik Belgesini almakla kimler yükümlü tutulmuştur?

Enerji Kimlik Belgesini almakla kimler yükümlü tutulmuştur?

702
0
Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğine göre yeni binaların en az C sınıfı Enerji Kimlik Belgesine sahip olması gerekmektedir. Mevcut binaların ise Enerji Kimlik Belgesine sahip olması zorunlu olmakla beraber satış ve kiralama işlemlerinde enerji kimlik belgesi aranma zorunluluğu 2020 yılına ertelenmiştir.

Enerji Kimlik Belgesini hangi kurum/kuruluşlar verebilir?                             

“Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği”nin 26/A Maddesi ile Enerji Kimlik Belgesi verebilecek kurum ve kuruluşlar şu şekilde tanımlanmaktadır;

(1) Yeni binalar için; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.

(2) Mevcut binalar için; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.

(3) Ayrıca mevcut binalar için; aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, bu şartların sağlandığının ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi üzerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilir:

a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak.

b) Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak.

c) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak.

ç) Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak.

(4) Kamu kurum ve kuruluşları; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitiminde başarılı olan bünyelerindeki personeli ile binalarına enerji kimlik belgesi düzenleyebilir. Ayrıca, Enerji Kimlik Belgesi ile ilgili sorularınız için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğüne ait aşağıda linki verilen Sık Sorulan Sorular enerji verimliliği ve tesisat ile ilgili bölümlerinden ve yine aşağıda linki verilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünün Enerji Verimliliği ve Tesisat Daire Başkanlığı bölümündeki iletişim numaralarından yardım ve bilgi alabilirsiniz.

https://www.csb.gov.tr/turkce/index.php?Sayfa=sss#0

http://www.csb.gov.tr/gm/meslekihizmetler/index.php?Sayfa=sayfa&Tur=ustmenu&Id=374

 


Kaynak: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı – Sıkça Sorulan Sorular
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikKira Gelirinde Gerçek Gider Yönteminden Bir Yıl Sonra Götürü Gider Yöntemine Geçebilirsiniz
Sonraki İçerikKira Gelirinde Götürü Gider İndirim oranı %15’tir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz