Ana Sayfa Duyurular En fazla net ihracat hazır giyimde yapıldı

En fazla net ihracat hazır giyimde yapıldı

440
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi’nde tasarım stüdyoları, iş geliştirme merkezi, prototip üretim atölyesi ve sergi alanı yapılarının olacağı Tasarım Kümelenmesi’nin kasımda açılacağını açıkladı.

GENÇLER DE KONFERANSTA

Bakan Varank, video konferans yöntemiyle katıldığı, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) tarafından düzenlenen 13. İstanbul Moda Konferansının açılışında konuştu. Hazır giyim sektörünün tedarik stratejileri, sürdürülebilirliği ve dijitalleşmeye uyumu gibi alanlarda yeni fikirlerin tartışılacağı konferansa, bu sene ilk defa gençlerin de dahil olacağına dikkati çeken Varank, sektörün gelecek dönem yol haritasında, gençlerin bakış açısı ve enerjisinin de yönlendirici olacağını ifade etti.

16,5 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI

Hazır giyim sektörünün, her koşulda ekonomik değer oluşturmaya devam ettiğini belirten Varank, sektörün geçtiğimiz sene 16 buçuk milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini ifade etti.

EN BÜYÜK ALTINCI İHRACATÇI

Bakan Varank, imalat sanayi sektörleri arasında, en fazla net ihracatın hazır giyimde yapıldığını kaydederek, “Hazır giyim sektörümüz, 2019’da dünyanın en büyük altıncı ihracatçısı oldu. Bu ihracatın katma değeri de yüksek. Toplam ihracatımızın kilogram başına ortalama birim fiyatı 1.3 dolarken, hazır giyim sektöründe bu fiyat 13.2 dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

7,5 MİLYAR LİRALIK SABİT YATIRIM

Bir milyonun üzerinde vatandaşın, doğrudan tekstil ve hazır giyim sektöründe çalıştığını belirten Varank, kadın istihdam oranının ise yüzde 68 olduğuna dikkati çekti. Varank, 18 senede hazır giyim alanındaki 7 buçuk milyar liralık sabit yatırımın, teşvik belgeleriyle desteklendiğini anlatarak, belgeli yatırımlar sayesinde 350 bin ilave istihdamın önünün açıldığını dile getirdi.

HAZIR GİYİM YATIRIMLARI

Hazır giyim sektörünün, bölgesel kalkınma politikaları açısından da kritik bir fonksiyona sahip olduğunu kaydeden Varank, “Kalkınma Ajanslarımız, Bölge Kalkınma İdareleri ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı aracılığıyla hazır giyim ve tekstil sektöründeki projelere destek veriyoruz. Burada temel amacımız, firmaların büyük şehirlerde yoğunlaşmış hazır giyim yatırımlarını Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine taşımalarını özendirmek.” ifadelerini kullandı.

MARKALAŞMA ODAKLI HAREKET

Hazır giyim sektöründeki üstünlüğü daha üst basamaklara taşımak için, dünyada ses getiren çığır açıcı işlere odaklanılması gerektiğini söyleyen Varank, buna giden yolun, moda tasarımı ve markalaşma odaklı hareket etmekten geçtiğini dile getirdi.

STRATEJİK ADIM

Bakanlık olarak stratejik bir adım atıldığını kaydeden Varank, “Bilişim Vadisi bünyesinde Tasarım Kümelenmesi kuracağız. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık, kasım ayında bu merkezin açılışını gerçekleştireceğiz. Bu kümede; tasarım stüdyoları, iş geliştirme merkezi, prototip üretim atölyesi, sergi alanı gibi yapılar kurarak, tasarımla sanayiyi güçlü etkileşime geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

PROTOTİP ÜRETİM ATÖLYESİ

Varank, tasarım stüdyolarına, multi-disipliner becerileri olan profesyonel tasarımcıları çekmek istediklerini belirterek, “Tekstilden hazır giyime, akıllı teknolojilerden grafiksel ara yüz tasarımına kadar farklı alanlarda çözümler sunan kabiliyetleri sanayiyle buluşturacağız. İş geliştirme merkezinde, yeni mezun tasarımcılara işlerini olgunlaştırana kadar ev sahipliği yapacağız.

Prototip üretim atölyemiz herkese hizmet verecek.” dedi.

DAHA GENİŞ PAZARLAR

Bireysel girişimciler, lise ve üniversite öğrencileri, ürün tasarımcıları, KOBİ’ler, kurumsal firmaların bu atölyeden faydalanabileceğine dikkati çeken Varank, “Tasarım kümelenmesi, dijitalleşme ve elektronik ticaretin sunduğu imkânlarla, geliştirilen ürünlerin daha geniş pazarlara ulaşmasına katkı sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

KOLONYA VE MASKE DAĞITIMI

Covid-19 salgınının ilk dönemlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 65 yaş üstü vatandaşlara kolonya ve maske dağıtımı yapıldığını anımsatan Varank, “Bu dönemde özel sektörümüzle yakın iş birliği içinde çalıştık ve TGSD, birçok paydaşla çok katkı sağladı. Burada 40 milyon maske dağıttık, 6 milyon yaşlımızın evine ulaştık. TGSD’ye burada sunduğu katkı için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

TGSD Başkanı Hadi Karasu, Covid-19 pandemisinin sektöre olan etkilerine değinerek, alınan önlemlerle istihdamın korunduğunu ve sanayinin korunduğunu dile getirdi. Karasu, bu süreçte destekleri olan herkese teşekkürlerini iletti.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikŞirketler 2020 yılı sonuna kadar kar dağıtımı yapamıyor mu?
Sonraki İçerikAktife kayıt edilen gayrimenkullerin KDV’si indirim konusu yapılır mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz