Gayrimenkul sahipleri için kira gelirinin vergilendirilmesi önemli bir konudur. Emlak vergisi, kiraya verilen bir taşınmaz için ödenen giderlerden biridir ve belirli şartlar sağlandığında kira gelirinden düşülebilir. Peki, hangi durumlarda emlak vergisi gelir vergisi beyannamesinde indirim olarak kullanılabilir? İşte detaylar.
Emlak Vergisinin Kira Gelirinden İndirimi Mümkün mü?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesine göre, taşınmaz sahipleri, kiraya verdikleri konutlardan elde ettikleri gelirleri gayrimenkul sermaye iradı olarak beyan etmek zorundadır. Bu gelir beyan edilirken gerçek gider usulü seçilmesi halinde emlak vergisi bir gider kalemi olarak düşülebilir.
Emlak Vergisinin Kira Gelirinden Düşülebilmesi İçin Şartlar
Gelir Vergisi Kanunu’nun 74. maddesi kapsamında, kiraya verilen gayrimenkul için ödenen vergi, resim ve harçlar gider olarak gösterilebilir. Ancak, şu şartların sağlanması gerekir:
1) Kiraya verilen mülk için emlak vergisinin mülk sahibi tarafından ödenmiş olması gerekir.
2) Vergi indiriminden yararlanmak için gerçek gider usulünün tercih edilmesi gerekir.
3) Emlak vergisinin ödendiği yıl içinde kira gelir beyanında bulunulması gerekmektedir.
Emlak Vergisi Gideri Nasıl Hesaplanır?
Kiraya verilen taşınmaz için ödenen yıllık emlak vergisi tutarı, mülk sahibinin beyan edeceği kira gelirinden düşülerek vergilendirilecek gelir tutarını azaltır. Bu da mülk sahibinin daha az gelir vergisi ödemesini sağlar.
Örneğin;
- Yıllık kira geliriniz 100.000 TL ve ödediğiniz emlak vergisi 5.000 TL ise, gerçek gider usulünü seçerek 5.000 TL’yi vergi matrahından düşebilirsiniz.
- Gerçek gider yönteminde ayrıca bakım-onarım giderleri, sigorta primleri ve faiz giderleri de vergi matrahından indirilebilir.
Sonuç
Gayrimenkul sahipleri, kira gelirlerini beyan ederken gerçek gider yöntemini seçmeleri halinde emlak vergisini gider olarak gösterebilirler. Bu durum, vergi yükünü azaltarak daha avantajlı bir vergi ödeme süreci sağlayabilir
Emlak vergisi ve diğer vergi indirimlerinden en iyi şekilde yararlanmak için bir mali müşavirle görüşmek faydalı olacaktır.
GİB ÖZELGE
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü | ||||
Sayı | : | 38418978-120[74-15/4]-827 | 10/08/2015 | |
Konu | : | Emlak vergisinin gayrimenkul sermaye iradından indirimi | ||
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve dilekçenizde, kiraya vermiş olduğunuz konut için ödemiş olduğunuz emlak vergisinin elde etmiş olduğunuz gayrimenkul sermaye iradından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında, maddede sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanunun “Giderler” başlıklı 74 üncü maddesinde, “Safi iradın bulunması için, 21’inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hâsılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan aşağıda yazılı giderler indirilir:
…
5.Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak şartıyla belediyelere ödenen harcamalara iştirak payları;
…” hükmü yer almıştır.
Bu itibarla, kiraya verdiğiniz gayrimenkulden elde ettiğiniz kira geliri dolayısıyla verdiğiniz gayrimenkul sermaye iradı beyannamesinde, safi tutarın tespiti için gerçek gider usulünü seçmeniz halinde, kira geliri elde ettiğiniz gayrimenkule ilişkin olarak ilgili yılda ödediğiniz emlak vergisi tutarını, toplam kira gelirlerinizden indirim konusu yapmanız mümkün bulunmaktadır.
…
Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.