Emlak Vergisi ödemeyecek olanlar; (Aşağıdaki şartlarla sınırlı olmak üzere)
Emekliler
Engelliler
Gaziler
Şehitlerin Dul ve Yetimleri
Hiç bir geliri olmayanlar
1- EMEKLİLER HANGİ KOŞULLARDA EMLAK VERGİSİ ÖDEMEYECEKTİR?
1.1- Türkiye’deki Sosyal Güvenlik Kuruluşlarından emekli olmak. (Eski adıyla SSK-Bağ-Kur-Emekli Sandığı)
1.2- Türkiye sınırları içinde Brüt 200 m2’nin altında TEK MESKENİ olmak.
1.3- Birden Fazla Konuta Sahibi olanlar hiçbir mesken için bu haktan faydalanamaz.
Örnek: Bağ-Kur’dan emekli olan Cem bey, Mesken olarak kullanılan 2 ayrı Gayrimenkule sahiptir.
Meskenlerin birisi Brüt 170m2, diğeri ise Brüt 120 m2’dir.
Cem beyin Emekli Maaşı dışında başka bir geliri de yoktur.
-Cem beyin sahip olduğu konut sayısı 2 olduğu için, Emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayacak ve her iki konut için de emlak vergisi ödeyecektir.
1.4- Yazlık ve benzeri olup, yılın belli zamanlarında dinlenme amaçlı kullanılan (sürekli kullanılmayan) yerler için Emlak vergisi ödenecektir. Yani bu durumda olanlar bu imkândan faydalanamayacaktır.
1.5– Emekli maaşı dışında başka geliri bulunmamak. (Emekliler 2018 yılında 34.000 TL’ye kadar faiz veya diğer Menkul sermaye geliri elde etmiş olsa bile 2019 yılındaki indirimden faydalanabilecektir.) Ancak belirtilen menkul sermaye geliri dışında örneğin kira gelir varsa bu indirimden faydalanamayacaktır.
1.6- Tek Konutu olanların, sahip oldukları konutu bedelsiz olarak başkalarının kullanımına verip, kendisi başka bir yerde kira ile oturanlar da yukarıda sayılan şartları taşımaları halinde emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
2- HİÇ BİR GELİRİ OLMAYANLAR İÇİN İNDİRİMLİ EMLAK VERGİSİ NASIL UYGULANACAKTIR?
Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler de emekliler gibi sahip oldukları brüt 200 m2’nin altındaki tek konut için Emlak vergisi ödemeyeceklerdir. (Örneğin ev hanımları)
Ancak bu kişilerin Hiçbir geliri olmadığını belgelemeleri gerekmektedir. Hiçbir geliri olmayanlardan, 2018 yılında 34.000 TL’ye kadar faiz veya diğer Menkul sermaye geliri elde etmiş olanlar 2019 yılı için bu indirimden faydalanabilecektir.
3- ENGELLİLER,
Engelliler de Türkiye’de sahip oldukları ve brüt 200m2’yi geçmeyen tek konut için Emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
2018 yılında 34.000 TL’ye kadar faiz veya diğer Menkul sermaye geliri elde etmiş olanlar da bu haktan faydalanabilecektir.
Engellilerden birden fazla konuta sahip olanlar sahip oldukları tüm konutlar için Emlak vergisi ödeyecektir. Engellilerin aldıkları Maluliyet aylığı alınması emlak vergisi indiriminden yararlanılmasına engel değildir.
4-GAZİLER İLE ŞEHİTLERİN DUL VE YETİMLERİ İÇİN HİÇ BİR EK ŞART YOKTUR.
Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen, tek meskeni bulunan (intifa hakkına sahip olunması hali dâhil) gaziler ile şehitlerin dul ve yetimlerinin bina vergisi indiriminden yararlanabilmesi için herhangi bir faaliyet veya gelir şartı aranılmayacak, bunlar her şekilde bina vergisi indiriminden yararlanacaklardır.
5-EMLAK VERGİSİ İNDİRİMİNDE YARARLANMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
5.1- Yukarıda sayılan durumda olan kişilerin Emlak Vergisi ödememesi için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeden muafiyet formunu doldurup Belediyeye vermeleri gerekmektedir.
5.2- Formu bir kereliğine doldurmak yeterli olacaktır. Sonraki yıllarda indirimden yararlanma şartları değişmediği sürece indirim otomatik olarak devam edecektir. (Belediyeden teyit etmenizde fayda vardır.)
5.3- Bu imkândan yararlanma şartlarını yıl içinde kaybedenlerin bu durumu Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye bildirmeleri gerekmektedir.
6-EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN (SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ) FAYDALANAMAYACAK OLANLAR
6.1- Birden fazla konutu olanlar konutların hiç birisi için indirimden yararlanamayacaktır.
6.2- Brüt 200 m2’ye kadar tek gayrimenkule sahip olmakla birlikte bu gayrimenkulün türünün İşyeri olması halinde imkandan yararlanamayacaktır.
6.3- 2018 yılında 34.000 TL’nin üzerinde Faiz, Kar payı veya diğer menkul kıymet geliri elde edenler 2019 yılı için bu indirimden faydalanamayacaktır.
6.4- Türkiye’de bulunan ve brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konutu bulunmasına rağmen bu konut Yazlık ve benzeri olup, yılın belli zamanlarında dinlenme amaçlı kullanılan (sürekli kullanılmayan) nitelikte ise faydalanamayacaktır.
6.5- Türkiye’de bulunan ve brüt 200 m2’yi geçmeyen tek konutunu kiraya verip, kendisi de başka bir konutta kira ile oturanlar diğer şartları taşımaları halinde emlak vergisi muafiyetinden yararlanabileceklerdir.
6.6- Yukarıda sayılanlardan Türkiye’de evi dışında arsası olanlar istisnadan yararlanamıyor.
6.7- İstisna koşullarını sağlasa bile emekli olunan ilk yıl emlak vergisi ödenmeye devam ediliyor. Ancak emekli olunduktan sonra belediyeye istisna yazısı verildiği yılı izleyen yıldan itibaren emlak vergisi ödenmiyor. Örnek olarak 2019 yılında emekli olanlar emekli olduktan sonra belediyeye talep dilekçesini (formunu) verecek ve 2020 yılından itibaren diğer şartları da taşıması şartıyla emlak vergisi ödemeyeceklerdir.
7- GEÇMİŞ YILLAR İÇİN BAŞVURUDA BULUNULABİLİR Mİ?
Şartları sağlamasına rağmen herhangi bir nedenle istisnadan yararlanmamış olanlar zaman aşımı süresi olan 5 yıl için geriye dönük olarak belediyeden talepte bulunabilir.
Yersiz ödenen emlak vergisinin iadesi için belediyeye yazılacak bir dilekçe ile 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun “Düzeltme Yetkisi ve Reddiyat” başlıklı 120’nci maddesi gereği şartları sağlamama rağmen yararlanmadığım istisnanın zaman aşımı süresi olan 5 yıl geriye dönülerek düzeltilmesi ve fazla ve yersiz ödenen emlak vergisinin iade edilmesinin talep etmek yeterli olacaktır.
Kaynak: Emlak Vergisi Kanunu ve 45 No’lu tebliğ, Gelir vergisi kanunu, Vergi Usul Kanunu,
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.