Nisan ayında KÇÖ başvurduk. Firmamızda 54 çalışan işçimiz bulunmaktadır. Bunların 35’i KÇÖ’den yararlanıyor. Biz hak eden işçilere 7 günlük yarım ücret vereceğiz. Geriye kalan 6 işçimiz hak etmedi. 6 İşçi ise hiç işe gelmedi. 7 Emekli işçimiz bulunmaktadır. Geriye kalan bu işçilere 7 günlük yarım ücreti verecek miyiz?
4857 Sayılı İş Kanunu 40. maddesinde “24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir” hükümleri yer almaktadır.
Buna göre tüm işçilere ilk 7 gün için yarım ücret ödenecek olup, yarım ücret alınan sürelerin tamamının (7 gün) prim ödeme gün sayısı olarak APHB’de bildirilmesi gerekmektedir.
Kısa çalışma ödeneği uygulanan bir işyerinde bir işçi istifa mektubu vererek ayrıldı. İş kur danışmaya sorduğumuz kişi istifanın noterden onaylatıp iş kura bildirilmesi gerekli dedi. Ancak bu kişi notere gitmek istemiyor. Sadece istifa mektubu yeterli mi?
İstifasını yazıp imzalayıp giden işçi için noter mukavemeti aramak doğru değil. İşkur’a istifa ekinde dilekçenizi e-posta ortamında ya da elden göndermeniz gerekmektedir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.