Ana Sayfa Vergi Emekli olan kişiyi, SGDP’li olarak hemen işe alabilir miyiz?

    Emekli olan kişiyi, SGDP’li olarak hemen işe alabilir miyiz?

    507
    0

    Emekli olmuş bir kişiyi aynı iş yerine tekrar işe almak istediğimizde önceden 1 ay bekliyorduk. Hala geçerli mi bir değişiklik var mı?

    Hayır, ertesi gün sgdp’li olarak işe alabilirsiniz.


    Limited şirket müdürler, şirkette sigortalı çalışan ve bir müdür de ortaklardan biridir. Sigortalı müdürün emeklilik günleri doldu. İşten çıkışı yapılırsa müdürlüğü devam eder mi? Ortak olan müdüre huzur hakkı ödeyebilir miyiz?

    Eğer işe devam etmeyecek ve de müdürlük sıfatı devam etmeyecek ise SGK’dan çıkışını yapmanız gerekir. Ancak fiili çalışmaya devam edecekse emekli olarak da müdür olarak çalışmaya devam edebilir. 

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61’inci maddesine göre huzur hakkı ödemeleri de ücret kapsamında gelir vergisi tevkifatına vergiye tabi bulunmaktadır. 

    Aynı maddede; yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleriyle tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısıyla ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatlerin de ücret olarak vergilendirileceği hüküm altına alınmıştır.


    Emekli olarak çalışan işçinin 7 günlük iş göremezlik rapor var rapor ücretini sgk ödeme yapıyor mu?

    Emeklileri iş göremezlik ödeneği ödenmemektedir.


    Huzur Hakkı ödemeleri için gelir vergisi istisnası uygulanır mı? Diğer sorum ise Emekli çalışanlar için bordro hesabı yapılırken gelir vergi ve damga vergisi istisnasını uygulanır mı?

    Huzur hakkı GVK 61. maddesine göre ücrettir. 

    Asgari ücret tutarı kadar olan kısım için gelir vergisi ve damga vergisi istisnasından yararlanır. Çalışanın emekli olması istisnanın uygulanmasına engel değildir. Gelir vergisi ve damga vergisi istisnası uygulanır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFazla mesai ücretini aylık prim hizmet belgesinde nasıl gösterilecek?
    Sonraki İçerikTicari işletmeler için sermaye tespit raporu yazılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz