Ana Sayfa Duyurular Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM) Düzenlenmesi Sırasında Brüt Ücretten, Net Ücretten veya...

Elektronik Serbest Meslek Makbuzu (E-SMM) Düzenlenmesi Sırasında Brüt Ücretten, Net Ücretten veya Net Tahsilattan Hareketle Hesaplamaların Otomatik Olarak Yapılmasına İmkan Sağlanmıştır

826
0

ELEKTRONİK SERBEST MESLEK MAKBUZU (E-SMM) DÜZENLENMESİ SIRASINDA  BRÜT ÜCRETTEN, NET ÜCRETTEN VEYA NET TAHSİLATTAN HAREKETLE

 HESAPLAMALARIN OTOMATİK OLARAK YAPILMASINA İMKAN SAĞLANMIŞTIR. 

 

21.02.2019

Serbest Meslek Makbuzlarının düzenlenmesi sırasında, yapılan tahsilatın brüt veya net olmasına göre uygulamada, “brüt ücretten”, “net ücretten” veya “net tahsilat” rakamından olmak üzere farklı hesaplamaların genellikle haricen ve özel programlar yoluyla yapılması ve bulunan tutarların belge üzerine elle yazılması gerekmekteydi.

Serbest Meslek Makbuzlarının elektronik belge olarak düzenlenmesine yönelik e-SMM uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ücretsiz olarak mükelleflerimize sunulan PORTAL UYGULAMASINDA hali hazırda yapılan geliştirmeler neticesinde, e-SMM düzenlenmesi sırasında, öncelikle vergi oranlarının (Gelir Vergisi Stopaj Oranı, KDV oranı ve KDV Tevkifatı Oranı ) girilmesi ve akabinde yapılan tahsilatın  “brüt ücret”, “net ücret” veya “net tahsilat” olması durumuna göre,  İLGİLİ ALANINA belirlenen tutarın yazılması halinde otomatik olarak diğer alanların uygulamamız tarafından hesaplanarak doldurulması (Örneğin alınan tutarın net tahsilat olduğu değerlendirildiği durumda, net tahsilat alanına tahsil edilen tutarın yazılması durumunda, “brüt ücret” ve “net ücret” alanları girilmiş vergi ve kesinti oranları da dikkate alınarak otomatik olarak hesaplanacak ve ilgili alanına yazılacaktır.) sağlanmıştır.

Örnek olarak; % 20 oranında GV Tevkifatına, % 18 KDV oranına ve % 90 oranında KDV

Tevkifatına tabi olan hukuki danışmanlık hizmetine ait 10.000 TL olarak tahsil edilen bedelin;

Brüt ücret olduğu durumda; ilgili satır alanlarına vergi ve tevkifat oranları girilmesi ve akabinde “Brüt Ücret” alanına 10.000 TL yazıldığında program tarafından ilgili diğer bütün alanlar otomatik olarak hesaplanacaktır.

Net ücret olduğu durumda; ilgili satır alanlarına vergi ve tevkifat oranları girilmesi ve akabinde “Net Ücret” alanına 10.000 TL yazıldığında program tarafından ilgili diğer bütün alanlar otomatik olarak hesaplanacaktır.

Net tahsilat olduğu durumda; ilgili satır alanlarına vergi ve tevkifat oranları girilmesi ve akabinde “Net Tahsilat” alanına 10.000 TL yazıldığında program tarafından ilgili diğer bütün alanlar otomatik olarak hesaplanacaktır.

Duyurulur.

 

 

 

 

 

 

 

 


Kaynak: turmob.org.tr
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSabancı uzaya açılıyor
Sonraki İçerikHaftalık Para ve Banka İstatistikleri – 21.02.2019

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz