Ana Sayfa Muhasebe Elektronik Defter Oluşturma ve Elektronik Berat Alma süreleri nedir?

Elektronik Defter Oluşturma ve Elektronik Berat Alma süreleri nedir?

1015
0
Elektronik Defter Oluşturma ve Elektronik Berat Alma süresi

 

Uygulamadan yararlananlar, aylık dönemler itibarıyla oluşturdukları elektronik defterler için, aşağıda yer alan adımları izleyerek berat almak ve bunları istenildiğinde ibraz etmek üzere muhafaza etmek zorundadırlar.

Gerçek kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar kendilerine ait güvenli elektronik imza veya mali mühür ile imzalar.

Tüzel kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylar.

İmzalı veya mühürlü defterler için berat dosyaları oluşturulur ve bu dosyalar Elektronik Defter Uygulaması aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın onayına sunulur.

Gelir İdaresi Başkanlığı mali mührünü de içeren beratlar elektronik defter tutanlar tarafından indirilerek istenildiğinde ibraz edilmek üzere ilgili olduğu elektronik defterler ile birlikte muhafaza edilir. Tüzel kişiler (şirketler) tarafından uyulması gereken elektronik defter (Yevmiye ve büyük defter) oluşturma ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan onaylı berat alma takvimi aşağıdaki gibi gerçekleşecektir.

AYLAR

BERATIN YÜKLENECEĞİ SON TARİH

Ocak E-Defter Elektronik Beratı

30 NİSAN
Şubat E-Defter Elektronik Beratı

31 MAYIS

Mart E-Defter Elektronik Beratı

30 HAZİRAN
Nisan E-Defter Elektronik Beratı

31 TEMMUZ

Mayıs E-Defter Elektronik Beratı

31 AĞUSTOS
Haziran E-Defter Elektronik Beratı

30 EYLÜL

Temmuz E-Defter Elektronik Beratı

31 EKİM
Ağustos E-Defter Elektronik Beratı

30 KASIM

Eylül E-Defter Elektronik Beratı

31 ARALIK
Ekim E-Defter Elektronik Beratı

31 OCAK

Kasım E-Defter Elektronik Beratı

28 ŞUBAT
Aralık E-Defter Elektronik Beratı

30 NİSAN

 

 

 

 

 

Elektronik ortamda tutulan yevmiye defteri ile büyük defterin açılış ve kapanışlarında noter onayı aranmayacaktır. Hesap döneminin ilk ayının beratının alınması açılış onayı, son ayının beratının alınması ise kapanış onayı olarak kabul edilecektir.


Kaynak: Kurumlar Vergisi Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

Defter beyan sistemine tabi olan mükellefler Berat gönderir mi?

E-Defter berat yükleme takvimi

 

Önceki İçerikSchlieffen Planı ve I. Marne Muharebesi (Dünya Tarihi / Yakın Tarih (20. Yüzyıl))
Sonraki İçerikGenel Olarak E-Arşiv Fatura Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz