Ana Sayfa Ekonomi Elektrikli otomobille hizmetler de değişecek

    Elektrikli otomobille hizmetler de değişecek

    539
    0

    Teknolojideki gelişmelerin yanı sıra emisyon kısıtlamalarındaki artış, elektrikli otomobillerin sayısını artırıyor. Avrupa’da yeni elektrikli araç satışları, yeni içten yanmalı araç satışlarını geçti. Gelişmelere paralel olarak bataryadan yazılıma, şarj ünitelerinden yetkinlik dönüşümüne kadar birçok alandaki araştırmalar ve yatırımlar da artıyor. Bu gelişmeler hem tüketicileri hem de firmaları etkileyecek. İstanbul Ticaret Odası, bu alandaki gelişmeleri üyeleriyle paylaşmak için ‘Yeni Dönem Araç Teknoloji Trendleri ve E-Mobilitenin Önemi’ başlıklı bir webinar düzenledi. Webinarın açılış konuşmasını yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, emisyonun yaklaşık yarısının ulaşımdan kaynaklandığını belirterek, bu noktada elektrikli araçların öne çıktığını ifade etti.

    Elektrikli otomobillerle taşıt araçlarının oluşturduğu emisyonların yüzde 70’ten fazla azalacağının öngörüldüğü bilgisini paylaşan Salman, “Elektromobilite, gelişen toplum için çok şey ifade ediyor. İleride otonom araçlar çocuklar, yaşlılar ve engelliler için hareket serbestliği sağlayacak. Ayraca bu araçlar park yeri ve trafik sorununu da azaltacak” dedi.

    TEHLİKELİ SINIR

    Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mesut Düzgün’ün moderatörlüğünü yaptığı webinarda, ABB Elektrik Global Teknik Satış Destek Uzmanı Metin Uçar, iklim değişikliğinde tehlikeli limitlerin aşılmasına 8 yıl kaldığı bilgisini aktardı. Uçar, “Hedef, küresel ısınmayı 1.5 derecenin altında tutmak. Bunun için karbon salımını 2030’a kadar yüzde 45 azaltmak gerekiyor” diye konuştu. Güneş paneliyle üretilen elektrik enerjisinin, tarımdan bioyakıt ve elektrik harcanarak üretilmiş hidrojenden kat kat fazla verimli olduğunu vurgulayan Metin Uçar, “Sarj cihazları, batarya yönetim sistemleri, yazılımlar, elektrikli araç kullanımını kolaylaştıracak” dedi.

    KİRALAMA ARTACAK

    Elektrikli araçlar geliştikçe otonom sürüşe, oradan da araç paylaşımına doğru değişim olacağını belirten Uçar, “Bugün çoğumuzun aracı, zamanının yüzde 97’sini park halinde bizi bekleyerek geçiriyor. O araç niye boş dursun? Dolayısıyla gelecekte araçlar hem otonom hem paylaşımlı olacak. Yani araçları park halinde bekletmeyeceğiz, kiralayacağız” diye konuştu.

    ŞARJ CİHAZLARI

    Vestel Otomotiv Global Satış Genel Müdür Yardımcısı Selcen Uyguntüzel de, birkaç yıl içinde büyük şehirlerin merkezlerine fosil yakıtlı araçların girişine izin verilmeyeceğine dikkat çekti. Uyguntüzel, çözüm bekleyen iki konunun batarya teknolojisi ve altyapı hazırlığı olduğunu söyledi. “Avrupa’da 2030’da 65 milyon adet şarj istasyo-nuna (EVC) ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor” diyen Uyguntüzel, pazar doygunluğunun Almanya’da yüzde 14, Fransa’da yüzde 20 seviyesinde olduğunu belirtti. Uyguntüzel, Vestel’in şarj cihazlarına yatırım yaptığını ve Avrupa firmalarına bu cihazları ihraç ettiğini söyledi. Uyguntüzel ayrıca, “Elektrikli dönüşümde çok büyük fırsat var. Bu yıkıcı dönüşüm için Türkiye önemli paydaş olma kapasitesine sahip” dedi.

    SERVİS DEĞİŞECEK

    Bakırcı Garagineering CEO’su Mehmet Karakoç da elektrikli otomobillerle birlikte satış sonrası hizmetlerin de değişeceğini kaydetti. Karakoç, “Yetkili servisler ve sanayideki ustalarla birlikte binlerce işletmenin yeni çağa uygun şekilde dönüşmeleri gerekiyor” dedi. Elektrikli araçlarda parçalar farklı olduğu gibi tamir veya bakım gibi servis hizmeti almaya gelen araçlara müdahale biçimleri de değişecek. Karakoç, bu noktada İTO’nun öncülük edeceği eğitimlerin de sektör için çok faydalı olacağını söyledi.

    YÜKSEK GÜÇLÜ ŞARJ CİHAZLARI STANDART OLACAK

    Elektrikli otomobil denilince akla gelen ilk sorulardan biri menzil. Menzili etkileyen batarya kapasitesi önemli olmakla birlikte daha büyük batarya, daha fazla ağırlık ve daha uzun şarj süresi demek. Bu noktada şarj cihazlarının gücü daha önemli hale geliyor. Şarj cihazlarında güç, bataryayı doldurma süresi ve dolayısıyla menzil beklentisini etkiliyor. CSS ve ChaoJ şarj cihazlarının ardından 1000V ve 3000A değerlere sahip Megawatt Şarj Sistemi (MCS), artık 4.5MW destek standardına ulaşacak.

    GELECEK İÇİN ÖNGÖRÜLER

    * Hibrit araç filoları yaygınlaşacak.

    * Ulaşımda filo tedarik programlarının büyük çoğunluğu eBus’lardan oluşacak.

    * Şirketler yeniden tanımlanacak.

    * Mekanik sistemler uzmanı üst yöneticiler yerine kod yazabilen yöneticiler yükselecek.

    * Daha az insan araca sahip olacak.

    * Araçların gün içinde kullanım süresi artacak.

    * Park halinde bekleme süresi azalacak.

    * Evde şarj imkanları yaygınlaşacak.

    * Eskiyen bataryalar için yeniden kullanım (second life) yolu bulunacak.

    * Türkiye’de 2030’da 2.5 milyon elektrikli araç, 1.5 milyon adet şarj istasyonu olacak.


    Kaynak: İTO Haber
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİhracata ilk adım programı başlıyor
    Sonraki İçerikYangın ve Sel Felaketleri Sonucu Zarar Gören İşletmeye Ait Varlıkların Durumu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz