Ana Sayfa Duyurular Elektrik-Elektronik sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

Elektrik-Elektronik sektörünün küresel boyuttaki ve Türkiye’deki durumu nedir?

744
0

Küresel Durum

Elektrik ve elektronik ürünler sektörünce üretilen ürün yelpazesi oldukça geniş olup, beyaz eşyadan tüketici elektroniğine, telekomünikasyon cihazlarından bilgisayarlara, profesyonel ve endüstriyel cihazlardan savunma elektroniğine kadar çok sayıda alt sektöre ait ürün üretilmektedir. Teknolojik gelişime ve ilerlemenin hızı da sektör tarafından üretilen ürün yelpazesini her geçen gün artırmaktadır.

Küresel tüketici elektroniği sektör büyüklüğü 2019 yılında 750 milyar doları aşmıştır. 2024’e kadar yıllık ortalama %6,9 ile büyüyeceği öngörülen sektörün 2024 yılında 1 trilyon doların üstünde değerlemeye ulaşacağı öngörülmektedir. Hâlihazırda sektördeki en büyük pay sahibi %24 ile Çin olurken, onu %21 ile ABD ve %5 ile Hindistan takip etmektedir. Bu üç pazar içerisinde 2024’e kadar en hızlı büyüyeceği öngörülen ülke ise yıllık ortalama %13,6 büyüme oranı ile Hindistan’dır.

Tüketici elektroniği dört başlık altında incelenmektedir: Bilgisayar, araç içi elektroniği, ev içi elektroniği, taşınabilir elektronik cihazlar. Bilgisayar, pazarın %19’unu oluştururken 2024’e kadar yıllık ortalama %0,6 büyüyeceği öngörülmektedir. Araç içi elektronikler pazarın %1’ini oluştururken bu pazarda daralma beklenmektedir, çünkü birçok OEM (Orijinal Ürün Üreticisi) kendi elektroniklerini geliştirirken, üçüncü taraf oyuncuları aradan çıkarmaktadır. Ev içi elektronik ürünler hâlihazırda pazarın %21’ini oluşturmakta ve 2024’e kadar yıllık ortalama %8,1 büyüyeceği öngörülmektedir. Ev içi elektronikler kategorisinde %59’luk pazar payı ile en büyük pay sahibi olan taşınabilir elektronik cihazlar segmentinin, 2024’e kadar yıllık ortalama %8,3 büyüyeceği öngörülmektedir.

Küresel beyaz eşya sektörünün büyüklüğü 450 milyar doları aşmıştır. 2024’e kadar yıllık ortalama %5,5 büyüyeceği öngörülen sektörün 2024 yılında yaklaşık 600 milyar dolara ulaşacağı öngörülmektedir.

Elektrikli motor, jeneratör ve dönüştürücüler sektör büyüklüğü ise 2019’da 465 milyar dolar olarak ölçümlenmiştir. 2030 yılına kadar yıllık ortalama %6,2 büyüyeceği öngörülen sektörün 2030 yılında 900 milyar dolara ulaşacağı düşünülmektedir. Hâlihazırda bu pazarda en büyük pay sahibi %53 ile Çin olurken ikinci sırada %6 ile ABD, üçüncü sırada %5 ile Japonya yer almaktadır.

Kaynak: kolayihracat.gov.tr

Türkiye’de Durum

Türkiye’de tüketici elektroniği sektör büyüklüğü yaklaşık 7,4 milyar dolardır. 2024’e kadar yıllık ortalama %2,6 büyüyeceği öngörülen sektörün 8,4 milyar dolara ulaşacağı varsayılmaktadır. Elektrikli motor, jeneratör ve dönüştürücüler sektörü büyüklüğü ise 2019 yılında 2,2 milyar dolar iken sektörün yıllık ortalama %5,5 büyüme ile 2030 yılında 4 milyar değerlemenin üzerine çıkacağı öngörülmektedir.

Türkiye elektrik ve elektronik ürünler sektörü son yıllarda iç talepteki düşüşe rağmen ihracat odaklı olarak büyümesini sürdürmektedir. 2019 yılında sektör üretiminin büyük kısmı ihraç edilmiştir. 2019 yılı elektrik ve elektronik ürün ihracatımızın %58’lik kısmı AB ülkelerine gerçekleşmiştir. AB ülkeleri arasında sektörde en çok ihracat yaptığımız ilk beş ülke Brexit kapsamında AB’den ayrılması gündemde olan İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’dır. Diğer bölgeler arasında ihracatımızın 200 milyon dolardan yüksek olduğu ülkeler Irak, Azerbaycan, İsrail, Suudi Arabistan, İran ve ABD’dir.

Türkiye, elektrik ve elektronik sektörünün alt sektörlerinden olan beyaz eşya (elektrikli ev aletleri imalatı) sektöründe oldukça güçlü konumdadır. Türkiye, yaklaşık 26 milyon adetlik üretim kapasitesiyle Avrupa’da 1. ve dünyada ise 3. sıradadır. Türkiye’de beyaz eşya sektörünün doğrudan istihdamı 120 bin civarında olmakla birlikte sektörle ilgili mühendislik ve hizmet faaliyetlerinden sağlanan istihdamla birlikte bu rakam artmaktadır. Sektörde faaliyet gösteren işletme sayısı 2019 itibariyle 8 binin üzerindedir.


Kaynak: Kolay İhracat Platformu / https://www.kolayihracat.gov.tr/sektorler/elektrik-ve-elektronik-urunler
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAynı adres iki meslek mensubu faaliyet gösterebilir mi?
Sonraki İçerikGerçek kişi aktifinde kayıtlı dükkanın satışını işyerini kapatırken düzenleyeceği faturada KDV oranını ne uygulamalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz