Ana Sayfa Çalışma Hayatı Elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine ilişkin aylık 1.000 TL’lik vergi ve SGK...

    Elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine ilişkin aylık 1.000 TL’lik vergi ve SGK istisnası yürürlüğe girdi mi?

    686
    0

    Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin istisna ile ilgili uygulama başladı mı? Başladı ise işverenleri nasıl yararlandırabileceğiz?

    7 Ekim 2022 tarihinde TBMM gündemine giren “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile diğer düzenlemeler yanında çalışma hayatına ilişkin olarak da;

    İşverenlerce çalışanlara nakit olarak verilen yemek bedelinin 51 lirayı aşmayan kısmının gelir vergisinden müstesna tutulması,
    İşverenlerce çalışanların 1.000 liraya kadar elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerinin ödenmesi amacıyla sağlanan menfaatlerin sigorta primi ve gelir vergisinden istisna edilmesi,
    Öngörülmektedir.


    ÇALIŞANLARA SAĞLANACAK AYLIK 1.000 TL’LİK GİDER KARŞILIĞI VERGİ VE SGK PRİMİNDEN İSTİSNA EDİLİYOR

    İş yerleri tarafından çalışanlara aylık 1.000 TL’lik desteğin vergi ve SGK priminden istisna edilmesine ilişkin yasa TBMM’de kabul edildi. Kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

    7420 Sayılı yasanın geçici 2’nci maddesiyle, işverenler tarafından çalışanlara ELEKTRİK, DOĞALGAZ ve ISINMA giderlerine karşılık olmak üzere maddenin Resmi Gazete’de yayımlanacağı tarihten itibaren (2022-Kasım ayında yayımlanması bekleniyor) 2023 yılı Haziran ayı sonuna kadar, mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 TL’yi aşmayan ödemeler üzerinden SGK primi ve gelir vergisi hesaplanmayacaktır.


    ÇALIŞANA GÜNLÜK 51 TL + KDV’YE KADAR ÖDENEN NAKİT YEMEK BEDELLERİ DE GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA OLACAK.

    7420 (Torba) Kanun 3 Kasım 2022 Perşembe günü TBMM’de kabul edildi ve 4 Kasım 2022 Cuma günü imza için Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi.

    Yasanın 2’inci maddesi ile yapılan düzenlemeyle, vergiden istisna edilen günlük 51 TL + KDV yemek bedelinin çalışanların banka hesabına yatırılması ve çalışanlarca bu tutarların yemek hizmeti veren işletmeler dışında da kullanılması durumunda, anılan istisnadan faydalanılmasına imkân tanınmıştır.

    Kanunun 2022-Kasım ayı içinde Resmi Gazete’de yayımlanması halinde uygulama 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren başlayacak.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAktif olarak mali müşavirlik bürosu varken aynı zamanda SMMM ve denetim A.Ş kurulabilmektedir
    Sonraki İçerikBorca batıklık hesabında kur zararlarının dikkate alınmamasına dair düzenlenme 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz