Ana Sayfa Çalışma Hayatı Elektrik, Doğalgaz ve Diğer Isınma Giderlerine Karşılık Yapılan 1.000 TL’lik Ödeme İçin...

    Elektrik, Doğalgaz ve Diğer Isınma Giderlerine Karşılık Yapılan 1.000 TL’lik Ödeme İçin Gelir Vergisi ve SGK Hesaplanmayacak Ancak Damga Vergisi Hesaplanacaktır.

    356
    0
    • Elektrik, Doğalgaz ve Diğer Isınma Giderlerine Karşılık Yapılan 1.000 TL’lik Ödeme İçin Gelir Vergisi ve SGK Hesaplanmayacak Ancak Damga Vergisi Hesaplanacaktır.
    • Düzenleme 9 Kasım 2022 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7420 Sayılı Kanun‘un Geçici 1’inci maddesi ile yapıldı.
    • Gelir Vergisi istisnasının uygulanmasına ilişkin esaslar 30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete’nin 2. mükerrer sayısında yayımlanan 322 Seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile açıklandı.
    • Elektrik, Doğalgaz ve Diğer Isınma Giderlerine Karşılık Yapılan ödemelerin SGK Priminden istisna edilmesine ilişkin açıklamalar SGK’nın 14.12.2022 tarih ve 2022/26 sayılı genelgesi ile yapıldı.
    • Gelir Vergisi ve SGK Primi İstisnası 9 Kasım 2022 ila 30 Haziran 2023 tarihi (bu tarih dahil) arasında yapılan ödemeler için geçerli olacak
    • Ödemelerin; elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olarak yapılacak
    • İstisna aylık 1.00 TL’ye kadar yapılan ödemeler için geçerli olacak.
    • Çalışana istisna sınırı olan 1.000 TL’nin üzerinde bir ödeme yapılması halinde üzerinde kalan kısmı için gelir vergisi ve SGK primi normal ücret gibi hesaplanacak
    • 1.000 TL’nin altında ödeme yapılabilecek
    • Çalışanın ay içindeki çalışma gün sayısı önemli olmayacak. Kişinin 1 gün bile çalışması olsa adı geçen yardım yapılabilecek.
    • Ödemenin mevcut ücrete ek olarak yapılması gerekecek. Önceden yapılan ödemelerin tamamı veya bir kısmının Elektrik, Doğalgaz ve Diğer Isınma Giderlerine Karşılık yapılıp istisnadan yararlanılması mümkün olmayacak
    • Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık yapılan ek ödemelerin gelir vergisi ve SGK primi istisnasına konu edilebilmesi için; çalışandan elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin fatura, ödeme belgesi veya başkaca destekleyici herhangi bir belge talep edilmeyecektir.

    Örnek Ücret Bordrosu

    Bordro Dönemi: 2023 Ocak

    Brüt ücret  10.008,00 
    Elektrik, Doğalgaz ve Diğer Isınma Ödemesi     1.000,00 
    SGK İşçi Payı %14     1.401,12 
    İşsizlik Sigortası İşçi Payı %1         100,08 
    Gelir Vergisi                       –   
    Damga Vergisi Binde 7,59               7,59 
    Kesintiler Toplamı     1.508,79 
    Net Ödenecek Tutar     9.499,21 
      

    7420 Sayılı Kanun

    GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30/6/2023 tarihine kadar (bu tarih dâhil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık 1.000 Türk lirasını aşmayan ödemeler, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre prime esas kazanca dâhil edilmez ve bu tutar üzerinden 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu uyarınca gelir vergisi hesaplanmaz.

    (2) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgisine göre Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.

    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBasit usule tabi servis taşımacılığı yapan gerçek kişi 2022 yıllık cirosu kaç lira olursa işletme defterine geçiş yapmalıdır?
    Sonraki İçerikYurt dışından yolcu beraberinde nasıl araç getirilir?