Ana Sayfa Haberler Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü: Obezite ile mücadele ekonomik ve sosyal refahı...

    Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü: Obezite ile mücadele ekonomik ve sosyal refahı artırır

    648
    0

    Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü: Obezite ile mücadele ekonomik ve sosyal refahı artırır

    Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 10 Ekim 2019 tarihli raporuna göre, obezite ile ilgili hastalıkların, önümüzdeki 30 yıl içinde OECD ülkelerinde yaşayan 90 milyondan fazla kişiyi etkileyeceği ve yaşam beklentilerinin yaklaşık 3 yıl azalacağı öngörülmektedir. Obezite ve obezite ile ilgili koşullar, OECD ülkelerinde* Gayri Safi Yurtiçi Hasılayı (GSYİH) % 3.3 oranında düşürmekte ve insanların bütçelerinden kişi başına yıllık olarak 360 ABD Doları götürmektedir.

    36 OECD ülkesinden 34’ünde, nüfusun yarısından fazlası şu anda fazla kilolu ve neredeyse dört kişiden biri ise obezdir. OECD ülkelerinde ortalama yetişkin obezite oranları 2010 yılında %21 iken 2016’da % 24’e yükselmiştir. Yani 50 milyon insan daha obez sınıfına girmiştir.

    Özellikle obez olan çocukların yaşam kaliteleri bir hayli düşmüştür. Fazla kilolu çocukların okulda başarılı olamamaları, okulu asmaları daha muhtemeldir ve büyüdüklerinde yüksek öğrenimlerini tamamlama olasılıkları daha düşüktür. Obez yetişkinler ise diyabet gibi kronik hastalıklar açısından daha büyük bir risk altındadır. AB28*’de, en düşük gelir grubundaki kadın ve erkeklerin, en yüksek gelir grubuna kıyasla sırasıyla %90 ve %50 oranında obez sınıfına girme olasılığı daha yüksektir.

    Obezite ile ilişkili en az bir kronik hastalığı olan bireylerin bir sonraki yıl çalışma olasılığı % 8 daha azdır. Çalışan obez kişilerin işyerine gidememe, verimli çalışamama veya daha az üretken olma olasılıkları %3.4’tür.

    OECD Genel Sekreteri Angel Gurría’ya göre “obezite ile mücadele ve sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek amacıyla yatırımların artırılması acil ekonomik ve sosyal bir durumdur. Bu bilgiler ve bulgular daha iyi verimli yaşamayı sağlayan, daha iyi sosyal, sağlık ve eğitim politikalarına olan ihtiyacı açıkça göstermektedir. Obeziteyi önlemek adına yatırım yaparak politika yapıcılar gelecek nesiller için obezite artışını durdurabilir ve ekonomilerden yararlanabilir. Çalışmamak ve hareket etmemek için bahane olmamalıdır.”.

    OECD ülkeleri halihazırda toplam sağlık bütçelerinin % 8.4’ünü obezite ile ilgili hastalıkların tedavisi için harcamaktadır. Bu, yıllık olarak yaklaşık 311 milyar ABD Doları veya kişi başına 209 ABD Dolarına eşittir. Obezite, diyabet için tüm tedavi maliyetlerinin %70’inden, kardiyovasküler hastalıkların %23’ünden ve kanser maliyetlerinin %9’undan sorumludur.

    Yeni OECD analiz raporu, marketlerdeki yiyeceklerin daha açıklayıcı şekilde etiketlenmesi veya çocuklar için yapılan sağlıksız yiyecek reklamlarının düzenlenmesi gibi girişimlere yatırım yapılmasının büyük tasarruflar sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.

    * (28 üyeyi içeren Avrupa Birliği)

    **Not: (OECD ülkeleri: A.B.D., Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovak, Slovenya, Şili, Türkiye, Yeni Zelanda, Yunanistan)


    Kaynak: OECD / link: http://www.oecd.org/newsroom/tackling-obesity-would-boost-economic-and-social-well-being.htm
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAynı işverene ait iki şirketin birleşmesi sonucunda oluşan şirkette çalışacak eski personellerin ücret matrahları nasıl belirlenecektir?
    Sonraki İçerikMotosiklet ile yolcu taşımacılığı faaliyetinin NACE kodu olmalıdır? Faaliyet kapsamında elde edilen gelirin vergilendirmesi nasıl yapılmalıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz