Ana Sayfa Çalışma Hayatı Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nden Türkiye’de Emek Piyasasının Durum Raporu: Çalışma Saatleri...

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nden Türkiye’de Emek Piyasasının Durum Raporu: Çalışma Saatleri Uzun, Verilen Emeğin Karşılığı Az

943
0

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nden Türkiye’de Emek Piyasasının Durum Raporu: Çalışma Saatleri Uzun, Verilen Emeğin Karşılığı Az

Yayınlanan Rapora göre ortalama işsizlik oranı, OECD ülkeleri arasında 5.9 iken Türkiye’de ise 11.2 dir. Araştırmada Türkiye açık bir şekilde: işsizlik, istihdam oranı, emeğin eksik kullanımı ve reel ücret artışı alanlarında dünyada en kötü ülkeler arasında yer almıştır.

Türkiye’de milyonlarca insan istihdama katılmazken, katılanlar da uzun çalışma saatleri ve düşük ücretlerle yüzleşmek zorunda kalmaktadır. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü  üyesi 35 ülkede 2017 yılında ortalama işsizlik yüzde 5.9 olurken, Türkiye yüzde 11.2’lik oranla ortalamanın üzerinde yer almıştır.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün  yayımladığı istihdam raporuna göre;  Japonya’da yüzde 80.3, 
İsveç’te yüzde 81.8,
İzlanda’da yüzde 87.2
İstihdam oranı;
Türkiye’de yüzde 55.3 oranında seyretmektedir.

Kısmı ve yarı zamanlı çalışanları içeren emeğin eksik kullanımında da Türkiye , yüzde 45’i aşan oranla Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü  üyesi 35 ülke arasında ilk sırada yer aldı.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkeler arasında ortalama yıllık ücretler, 2007- 2017 döneminde 2000-2007 dönemine göre gerilerken, İtalya, İspanya ve Amerika’nın yanı sıra, Türkiye’de de 2017’de bu alanda gerileme kaydedildi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü ülkelerinde 2017’de ücretler yüzde 0.3 seviyelerinde artarken, Türkiye’de düşüş kaydedildi.

2008’deki finansal kriz sonrasında küresel emek piyasalarında zayıf ücret artışı dikkat çekerken, işçiler arasındaki ücret eşitsizlikleri arttı. Ücret artışı 10 yıl öncesine göre yarıya indi. 10 yıl önce ortalama yıllık  ücret artışı yüzde 5.8 iken 2017 son çeyrekte bu oran yüzde 3.2’ye geriledi. 

Teknoloji odaklı büyük firmalarda üretkenlik artışları olurken, diğer firmalarda üretkenlik artışları zayıfladı. Öte yandan, ülkelerin çoğunluğunda son iki on yılda ortalama ücret artışı, emek üretkenliğindeki artışın gerisinde kaldı.

_________________________________________________________________

Kaynak:Oecd
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

Önceki İçerikDış Ticaret Endeksleri, Mayıs 2018
Sonraki İçerikSgk’nın başlangıcı olarak hangi tarih dikkate alınır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz