Ana Sayfa İstatistik Ekonomik Güven Endeksi Nisan ayında %44,1 oranında azalarak 51,3 seviyesinde gerçekleşti..

Ekonomik Güven Endeksi Nisan ayında %44,1 oranında azalarak 51,3 seviyesinde gerçekleşti..

133
0

TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni

27 Nisan – 1 Mayıs 2020

Yurtiçinde dış ticaret ve turizm rakamları ile güven endeksleri öne çıkarken, yurtdışında ülkelerin ekonomilerini yeniden canlandırmak için koronavirüs salgını nedeniyle aldıkları tedbirleri gevşetmeye yönelik kararları konuşuldu.

Yurt İçi Gelişmeler

• Mart ayında 91,8 olan Ekonomik Güven Endeksi, Nisan ayında %44,1 oranında azalarak 51,3 seviyesinde gerçekleşti. Endeksin düşmesinde; tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşler etkili oldu.
• Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %17,8 azalarak 13,4 milyar $, ithalat %3,1 artarak 18,8 milyar $ olarak gerçekleşti.
• 2020 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise ihracat %4 azalırken, ithalat %10,3 arttı.
• Mart ayında Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, bir önceki aya göre %0,99, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,1 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %14,47 ile ulaştırma ve depolama hizmetlerinde görüldü.
• 2020 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre turizm geliri %11,4, ülkeden çıkış yapan ziyaretçi sayısı ise %15,1 azaldı.

Yurt Dışı Gelişmeler

• ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek %0-0,25 olarak bıraktı. Ekonominin koronavirüs salgını etkisinden kurtulana kadar faizlerin düşük seviyede tutulacağı belirtildi.
• ABD ekonomisi öncü verilere göre 2020 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreklik döneme göre %4,8 daraldı.
• ABD’de Mart ayında bekleyen konut satışları bir önceki aya göre %20,8 azaldı.
• ABD’de Nisan ayında Tüketici Güven Endeksi, bir önceki aya göre beklentilerin altında kalarak 86,9 seviyesinde gerçekleşti.
• ABD’de son haftada işsizlik haklarından yaralanma başvuruları 3 milyon 839 bin ile beklentilerin üzerinde açıklandı.
• Euro Alanı, ekonomisi öncü verilere göre 2020 yılının ilk çeyreğinde çeyreklik bazda %3,8 daraldı.
• Hollanda, Almanya ve Avusturya’yı takiben İtalya ve Fransa’da ekonomilerini yeniden canlandırmak için koronavirüs salgını nedeniyle alınan tedbirlerini gevşetme karaları almaya başladı.
• Çin’de Nisan ayında İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI), 50,8 seviyesinde gerçekleşti. Endeks beklentilerin altında kalmasına rağmen 50 eşik değerinin üzerinde kalmaya devam etti.
• Almanya’da Mart ayında perakende satışlar, bir önceki aya göre %5,6 azaldı.
• Almanya’da Nisan ayında işsizlik oranı, %5,8 ile beklentilerin üzerinde açıklandı.


Kaynak: TOBB Ekonomi Bülteni 02.05.2020
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikÜcretsiz izine çıkardığımız personeller içinde ilk 7 gün yarım ücret uygulaması yapmalı mıyız?
Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneğinde 7 günlük yarım ücretin bordroya yansıtılması nasıl olacaktır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz