Maliye Bakanı Naci Ağbal yapmış olduğu basın toplantısında ekonomik göstergelerin 8’inin kırmızıdan yeşile döndüğünü ve ekonomik toparlanmanın sektörlere yayılarak bu dalga etkisinin yılın üçüncü çeyreğine de etki edeceğini açıkladı.
Bakan, ekonomik veri setinde bilgilerin yılın ilk aylarında yoğun olarak kırmızı olduğunu, bugünlerde yeşile döndüğünü belirterek, beklentilerin karamsar olunan dönemlerden geçtiğini fakat yılın üçüncü çeyreğine doğru olumlu gelişmeler yaşandığını ifade etti.
Bakan Ağbal, ihracatta iyi gidilmesine rağmen kalıcılık için yapılacak çalışmaların önemli olduğunu vurgulayarak turizm sektöründe toparlanmanın gerçekleşmeye başladığını ve zamanla daha iyi sonuçlar alınacağını ve hedeflere varmak için vergi artışlarını kullanmayacaklarını ifade etti.
Özelleştirme uygulamalarına yoğunlaştıklarını şu anki baz senaryoda 10 milyar civarında bütçe oluştuğunu hedeflerinin 13 milyar olduğunu açıklayan Bakan, çalışmaların hızla devam ettiğini söyledi.
Bakan, maliyenin yapılandırmadan faydalanmayanları tek tek ziyaret ederek, işletmeleri inceleyip, görüşüleceğini de açıklamalarında söyledi. Yapılandırmaya müracaat etmemiş olanlarında tecil müesseselerini kullanmalarını önerdi. Fakat ziyaret edilen işletmelerin mali durumlarına (güzel ev-güzel arabalara sahip olması veya alması gibi) bakılacağını saha araştırmalarının önemli olduğunu vurguladı.
EDS (elektronik Denetim Sistemi)nin yaygınlaştırılması amacıyla bölgesel olabilmesi koşullarının araştırılacağını gerekli ve yararlı olması halinde özelleştirilebileceğini ifade eden Ağbal, yapılan çalışma neticesinde karar vereceklerini açıkladı.
İngiliz KDV sisteminin de incelendiğini TÜSİAD, Vergi Konseyi, MÜSAİAD ve TİM den bu konuda sunum aldıklarını belirten Bakan, İstanbul Sanayi Odasından da bir çalışma alacaklarını söyledi. Bakan, Maliye Bakanlığı ekiplerinin de İngiltere’de olduklarını söyledi. İngiltere KDV sistemi ile Hazine Bakanlığı ile toplantılarının sürdüğünü 1 Ocak 2018’i milat kabul ederek yeni bir sistem yapmak istediklerini ifade etti.
2017 yılı içinde dolaylı vergilerde artış olmadığını ancak otomobil, tütün ve alkollü içeceklerin vergi oranlarının yüksek olduğunu söyleyen Bakan, ÖTV konusunda çalışmalarının olmadığını Tablo 4’ün güncellenmesi için taleplerin olduğunu ifade etti.
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.