TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni
9 – 13 Mart 2020
Ekonomide bu hafta ne oldu?
Yurt içinde ilk koronavirüs vakasının görülmesinin yanında işsizlik rakamlarının ön plana çıktığı haftada, yurtdışı gelişmelerden ise koronavirüs kaynaklı endişelerin küresel piyasalara etkileri konuşuldu.
Yurt İçi Gelişmeler
• Aralık 2019’da Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 92 bin kişi arttı. İşsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile %13,7, genç nüfusta işsizlik 0,5 puanlık artışla 525 ve tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puanlık artış ile %15,8 seviyesinde gerçekleşti.
• Ocak ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,2 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %7,9 artış gösterdi.
• Ocak ayında perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayına göre %9,6 artış gösterdi. Aynı dönemde gıda dışı satışlar %13,6, gıda, içecek ve tütün satışları %5,5, otomotiv yakıtı satışları %5,8 arttı. Perakende satış hacminin bir önceki aya göre ise %0,8 daraldığı gözlendi.
• Ocak ayında cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı ayına göre 1,5 milyar $ artarak 1,8 milyar $ olarak gerçekleşti.
• TCMB beklenti anketi Mart ayı sonuçlarına göre cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi %9,98 oldu. Bir önceki anket döneminde cari yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi %10,06 idi.
Yurt Dışı Gelişmeler
• Koronavirüs salgınına ilişkin gelişmeler piyasalar tarafından takip edildi. İtalya’da virüs kaynaklı ölümlerin artmasıyla hükümet tüm ülkeyi karantina kapsamına aldı ve kamu hizmetleri haricinde tüm ticari faaliyetleri durduracağını açıkladı. Japonya’da salgının etkilerini azaltmak için 430 milyar yenlik teşvik paketi açıklandı. ABD Başkanı Trump, Avrupa’dan ABD’ye yapılan seyahatler bir aylık süre için durdurdu. Koronavirüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak ilan edilmesi küresel piyasaları olumsuz etkiledi.
• OPEC ülkeleri arasında petrol üretimi konusunda anlaşmaya varılamamasıyla birlikte Suudi Arabistan’ın petrol arzını artıracağına yönelik açıklamaları ve koronavirüs salgını nedeniyle petrol talebindeki düşüş, petrol fiyatlarının gerilemesine neden oldu.
• ABD’de Şubat ayında üretici fiyat endeksi (ÜFE), bir önceki aya göre %0,6 ile beklentilerin üzerinde azaldı.
• Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarında değişiklik yapmadı. Ayrıca net 120 milyar € tutarında ek tahvil alımı yapacağını açıklayan ECB, Euro Alanı’nın büyüme tahminini 2020 yılı için %1,1’den %0,8, 2021 yılı için %1,4’ten %1,3 seviyesine düşürdü.
• Euro Alanı’nda Ocak ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,3 artarak %1,4 olan artış beklentisinin oldukça üzerinde geldi.
• İngiltere Merkez Bankası (BoE), koronavirüs salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileriyle baş etmek amacıyla politika faiz oranını 50 baz puan indirerek %0,25 seviyesine çekti.
• İngiltere’de Ocak ayında bir önceki aya göre sanayi üretimi %0,1 azalırken, imalat üretimi %0,2 arttı.
• Almanya’da Ocak ayında sanayi üretimi bir önceki aya göre %3 ile beklentilerin üzerinde arttı.
• Japonya ekonomisi 2019 yılının son çeyreğinde çeyreklik bazda %1,8 daraldı.
Kaynak: TOBB Haftalık Ekonomi Bülteni – 15.03.2020 – Sayı 2020-11
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.