Ana Sayfa Duyurular Ekim sonu itibarıyla toplam kurulu gücün %9’u ve yenilenebilir enerji kurulu gücün...

Ekim sonu itibarıyla toplam kurulu gücün %9’u ve yenilenebilir enerji kurulu gücün %17,5’i rüzgar enerjisinden oluştu

424
0
TÜRKİYE RÜZGAR ENERJİSİ KONGRESİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin rüzgar türbini ekipman üretimi yapan büyük ölçekli tesisleriyle Avrupa’da ilk 5 ülke içinde yer aldığını belirterek, “Hem kara hem deniz üstü rüzgar türbin ekipmanlarının üretiminde, yurt içi sanayimizi rekabetçi bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez de, TBMM’de yapılan düzenlemeleri hatırlatarak, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM), günümüz şartlarına göre değerlendirilecek ve yerli yatırımlara fırsat sunacak. Rüzgarı, Türkiye’nin ikinci otomotiv sektörü yapmaya niyetliyiz.” diye konuştu.

Bakan Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz ve Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Hakan Yıldırım’ın da katılımıyla çevrim içi gerçekleştirilen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nin açılış oturumunda konuştu.

“ORTAK EKONOMİK HEDEF”

Büyümenin, dünyadaki tüm ülkelerin ortak ekonomik hedefi olduğuna işaret eden Bakan Varank, güçlü ve sürdürülebilir büyümeye giden yolun, kullanılan girdilerin verimli ve rekabetçi şekilde bir araya getirilmesiyle doğrudan ilişkili olduğunu söyledi. Bakan Varank, bu noktada enerjinin kritik bir bileşen olarak ortaya çıktığını ifade ederek, “Büyümek için üretime, üretim için de enerjiye ihtiyacımız var. Sanayi geliştikçe ve sektörel çeşitlilik arttıkça enerjiye olan ihtiyaç da artıyor. Eğer enerjide dışa bağımlıysanız, bu durum cari açık ve dış kırılganlık riski olarak karşınıza çıkıyor.” diye konuştu.

7 BİNE YAKIN YATIRIM TEŞVİK BELGESİ

Bakan Varank, son 8 yılda yenilenebilir enerji yatırımları için 7 bine yakın yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini ifade ederek, “Bu belgeler sayesinde 124 milyar liralık yatırım yapılırken, 19 binden fazla kişiye yeni iş imkanları açıldı. Ağustosta Ankara’da Entegre Güneş Paneli Üretim Fabrikası’nı açtık. Proje bazlı teşvikimiz sayesinde hızla hayata geçen bu fabrika, ham maddeden tutun kristal büyütme, dilim kesme, hücre üretimi ve modül üretimi aşamalarının tümünü tek çatı altında gerçekleştiriyor. Dünyada bunların tamamını tek çatı altında yapabilen başka bir entegre tesis de yok.” ifadesini kullandı.

AR-GE VE İNOVASYON

Enerji teknolojilerinin üretimine yönelik, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerinin yürütülmesine özel önem verdiklerini dile getiren Bakan Varank, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde, rüzgar ve hidrolik enerji odaklı Ar-Ge projeleri gerçekleştirdiklerini belirtti. “Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi (MİLRES) Projesi”ne de değinen Bakan Varank, 500 kilovatt çift beslemeli asenkron jeneratörün TÜBİTAK tarafından tasarlandığını ve prototip olarak üretildiğini kaydetti.

“HIZLA İLERLEMEK İSTİYORUZ”

Bakan Varank, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsünün değişik tip ve güçteki rüzgar türbinleri için jeneratör ve çeviriciden oluşan elektriksel sistemleri geliştirme konusunda kritik bir yetkinliğe sahip olduğuna da işaret ederek, “Önümüzdeki dönemde özel sektörle birlikte, seri üretim ve ticarileşme alanlarında hızla ilerlemek istiyoruz.” ifadesini kullandı.

“BAŞARILI ŞEKİLDE İHRAÇ EDİYORUZ”

Yenilenebilir enerjide temel ekipmanları ve alt bileşenleri üreten sanayicileri çok çeşitli mekanizmalarla desteklediklerini anlatan Bakan Varank, “Destekler ve özel sektörün dinamizmi sayesinde, yurt içi üretim kabiliyetlerimiz çağ atladı dersek, abartmış olmayız. Türkiye rüzgar türbini ekipman üretimi yapan büyük ölçekli tesisleriyle, Avrupa’da ilk 5’te yer alıyor. Rüzgar enerjisi alanında jeneratör, kule, rotor kanadı ve kule bağlantı elemanları üreten yetkin fabrikalarımız var. Uluslararası standartlardaki yüksek katma değerli bu ürünleri üretmenin yanında, başarılı şekilde ihraç ediyoruz.” diye konuştu.

“GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞIZ”

Bakan Varank, ürün bazında yüzde 80-90’lara ulaşan yerlilik oranlarının yakalandığını ancak rüzgar türbini yerlilik oranının yüzde 60’lar seviyesinde bulunduğunu belirterek, “Henüz ülkemizde üretilmeyen, sektörün değer zincirindeki diğer ekipmanların üretilmesi için gerekli adımları atacağız. Hem kara hem deniz üstü rüzgar türbin ekipmanlarının üretiminde, yurt içi sanayimizi rekabetçi bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

YERLİ VE MİLLİ İMKANLAR

Sanayi İşbirliği Projesi (SİP) kapsamındaki çalışmalara da değinen Varank, bu konudaki ilk adımı Elektrik Üretim AŞ’ye (EÜAŞ) ait Alaçatı Rüzgar Enerjisi Santrali için attıklarını belirtti. Varank, yaklaşık 20 yıldır kullanımda olan, 12 türbinden oluşan söz konusu santrali, yerli ve milli imkanlarla yenileyip kapasitesini artıracaklarını dile getirerek, “Bu amaçla, 2 yerli ve milli rüzgar türbini prototipinin geliştirilmesi planlanıyor. Sektörün rekabetçiliğini koruyacak adımları da yoğunlaştırıyoruz.” dedi.

“740 MEGAVAT İLAVE KAPASİTE DEVREYE ALINDI”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, toplam rüzgar enerjisi kurulu gücünün 8 bin 330 megavata yükseldiğini kaydederek, “Ekim sonu itibarıyla toplam kurulu gücümüzün yüzde 9’u ve yenilenebilir enerji kurulu gücümüzün yüzde 17,5’i rüzgar enerjisinden oluştu. Bu santrallerle 9,6 milyon hanenin elektrik tüketimini sağlayabilme imkanına kavuştuk.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’NİN İKİNCİ OTOMOTİV SEKTÖRÜ”

Dünyanın en büyük türbin imalatçılarının Türkiye’de de faaliyet gösterdiğini söyleyen Bakan Dönmez, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) yararlanmak için 31 Aralık 2020’ye kadar olan devreye girme şartı 30 Haziran 2021’e ertelendi. TBMM’den geçen son yasal düzenlemeyle YEKDEM, günümüz şartlarına göre değerlendirilecek ve yerli yatırımlara fırsat sunacak. Temennimiz yakın zamanda 10 bin megavat sınırını aşabilmek. Bu hedefe vardığımızda sektörle bir araya gelerek 20 bin megavata daha hızlı ulaşmanın yollarını hep birlikte planlayalım. Rüzgarı, Türkiye’nin ikinci otomotiv sektörü yapmaya niyetliyiz.” diye konuştu.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş, güneş, rüzgar ve diğer enerji kaynaklarının daha verimli şekilde kullanılabilmesi için en önemli yöntemlerden olan enerji depolama konusundaki çalışmalara hızla başlamak gerektiğini ifade etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yılmaz, Türkiye’nin geçen yıl rüzgar enerjisinde Avrupa’nın kapasitesini en fazla artıran ülkelerden olduğunu belirterek, “Bu yıl ekim sonu itibarıyla işletmeye alınan 663 megavat kapasiteyle birlikte 8 bin 300 megavat düzeyinde işletmede rüzgar santralimiz var.” dedi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK) Başkanı Yıldırım, 100’den fazla yerli ve yabancı yatırımcı, yaklaşık 250 santralde bulunan 3 bin 700 rüzgar türbiniyle Türkiye’de rüzgar enerjisinin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 17’sini karşılayabildiğini dile getirdi.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMücbir sebep kapsamında ertelenen Vergi ve SGK borçları yapılandırma kapsamına girer mi?
Sonraki İçerikVergilendirme dönemi 15 gün olan mükelleflerin vergi taksitlendirmesi hangi tarihe kadar olan borçları kapsayacaktır?   

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz