Ana Sayfa Vergi Eğitim indirimi için faturada velinin yanında öğrencinin adının yazması gerekiyor mu?

    Eğitim indirimi için faturada velinin yanında öğrencinin adının yazması gerekiyor mu?

    617
    0

    Geçici vergi beyannamesinde, eğitim gideri indirimi yapacağım. Firma sahibinin kızının özel okul faturasını indirim yapmak istiyorum. Faturanın konusu olarak kızın ismi de yer alarak eğitim masrafı olduğu yazılmış. Fakat fatura firma sahibinin eşinin adına düzenlenmiş. Sorun olur mu?

    Fatura Annenin adına düzenlene bilir. Faturanın üstünde öğrencinin adı olması yeterli. Sorun olmaz.


    Konservatuar eğitimi için piyano alımının eğitim harcaması olarak yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü

     

    Sayı

    :

    E-62030549-120[89-2021/669]-290784

    15.03.2022

    Konu

    :

    Konservatuar eğitimi için piyano alımının eğitim harcaması olarak yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı

    İlgi

    :

    19/04/2021 tarihli ve 1815570 sayılı özelge talep formu.

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; bakmakla yükümlü olduğunuz oğlunuzun Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano bölümünde yarı zamanlı eğitimine 3. sınıf öğrencisi olarak devam etmekte olduğu, söz konusu eğitimin gerektirdiği enstrüman ihtiyacı nedeniyle 2020 takvim yılında adınıza fatura düzenlenerek bir adet yeni klasik piyano aldığınız, bahsi geçen müzik enstrümanı nedeniyle de zaman zaman bozulan akorların ayarlanması gibi nedenlerle piyanonun akustiğine ilişkin bakım giderlerinin oluştuğu belirtilerek 2020 takvim yılında oğlunuzun konservatuvarda devam eden müzik eğitimi için almış olduğunuz müzik enstrümanı alım bedeli ve bununla ilgili bakım giderlerini gelir vergisi beyannamenizde beyan edilen gelirinizden indirim konusu yapıp yapamayacağınız hususunda görüş talep ettiğiniz anlaşılmış olup, Başkanlığımız görüşüne aşağıda yer verilmiştir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Diğer indirimler” başlıklı 89 uncu maddesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden yapılabilecek indirimler bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde, “Beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121’inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler)” hükmüne yer verilmiştir.

    Konuyla ilgili olarak 255 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Eğitim Giderleri” başlıklı bölümünde “Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarlar vergi indirimine esas alınacaktır.” açıklaması yer almaktadır.

    Öte yandan 23.10.2012 tarih ve GVK-85/2012-7 sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde, “çocuk” veya “küçük çocuk” tabirinden, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukların anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

    Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre; Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Piyano bölümünde eğitim gören oğlunuz için almış olduğunuz piyano ve bu piyanonun bakım giderleri; eğitim gören oğlunuzun 25 yaşını doldurmamış olması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle bu giderlerin tevsik edilmesi, oğlunuzun ilgili bölümde eğitiminin devam etmesi ve yıllık beyanname ile beyan edilecek gelirinizin %10’unu aşmaması şartıyla  indirim konusu yapılabilecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAktifte yer alan taşınmazı neye göre yeniden değerlemeye tabi tutacağız?
    Sonraki İçerikServis aracı için gider kısıtlaması uygulanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz