Ana Sayfa Muhasebe E-kesinti sisteminde borç gözükmemesine rağmen kesinti yapılabilir mi?

E-kesinti sisteminde borç gözükmemesine rağmen kesinti yapılabilir mi?

819
0

Müstahsil alımlarında e-kesinti sistemi kullanıyoruz. Sisteme girdiğimizde ve sigortalıyı sorguladığımızda şu şekilde bir uyarı almaktayız:

“4/b tarım sigortalısının (Tarım Bağ-Kur) prim borcu yoktur. Kesinti yapılamaz.”

Bu uyarıya rağmen her halukarda %2 bağkur kesintisi yapmalı mıyız?
Yoksa Bağ-kur sigortalısının sistemde gözüken bir borcu olması durumunda mı kesinti yapmalıyız?

(10.01.2019 10:46)

 

12/5/2010 tarihli ve 27579 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin “Sigorta primlerinin ödenme süresi ve erken ödeme” başlıklı 108 inci maddesinin beşinci fıkrasında ise “Kurum, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 4 numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, diğer tahsilat yolları dışında, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek kaydıyla %5 oranında kesinti yaptırmak suretiyle tahsil eder. Kurum bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tebliğ ile belirler.” hükmü, 17/4/2012 tarihli ve 28267 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 16 ncı maddesiyle; “Kurum, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin 4 numaralı alt bendi kapsamında sigortalı olarak tescil edilmiş olanların prim borçlarını, diğer tahsilat yolları dışında, sattıkları tarımsal ürün bedellerinden borç tutarını geçmemek kaydıyla kesinti yapmaya, kesinti oranını % 5 oranına kadar belirlemeye yetkilidir. Kurum bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tebliğ ile belirler.”

 

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

SGK emekli maaşlarından yapılan kesintiler nelerdir?

 

Genç girişimci BAĞ-KUR teşvikinden yaralanma şartları nelerdir?

 

Limited şirket ortağı 4-b (Bağ-Kur)’lu mu olacak?

 

Prim Borcu Olan Bağ-Kur’lular Genel Sağlık Hizmetlerinden Nasıl Faydalanabilir?

 

 

Önceki İçerikBağ-Kur’dan malulen emekli olanlar vergi indirimine tabi olur mu?
Sonraki İçerikİnşaat maliyet endeksi bir önceki yıla göre %29,95 arttı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz