Ana Sayfa Vergi E- Faturalarımızı irsaliye olarak kullanabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

    E- Faturalarımızı irsaliye olarak kullanabilmek için nelere dikkat etmeliyiz?

    Sevk irsaliyesi düzenlenmesi

    500
    0

    E-faturalarımızı taslak halinde iken yani henüz gib den onaylamadan ve fatura numarası oluşmadan, üzerinde tarih ve saat bilgisi bulunması halinde ve irsaliye yerine geçer ibaresi bulundurarak çıktı alınmak sureti ile irsaliye olarak kullanabilirmiyiz? Henüz onaylamamış olmamız irsaliye yerine kullanmamıza engel midir? 

    Faturanız düzenlendikten sonra (fatura oluştuktan sonra) üzerinde tarih ve saat bilgisinin de bulunması şartıyla kağıt çıktısını mal ile birlikte gönderdiğinizde ve üzerine irsaliye yerine geçer ibaresi yazdığınızda irsaliye yerine geçer “e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin birbirlerine düzenledikleri e-Faturada, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde e-Fatura kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. 

    Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur. 

    Ancak bu imkândan yararlanabilmek için e-Faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir.

    213 – VERGİ USUL KANUNU

    Faturanın Şekli

    Madde 230

    (Değişik:30/12/1980-2365/34 md.)Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

    1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası;

    2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası;

    3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası;

    4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı;

    5. (Değişik: 4/12/1985 – 3239/19 md.) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.

    Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.

    Şu kadar ki nihai tüketicilerin tüketim amacıyla perakende olarak satın aldıkları malları kendilerinin taşıması veya taşıttırması halinde bu mallara ait fatura veya perakende satış fişinin bulunması şartıyla sevk irsaliyesi aranmaz.)


    Kaynak: ismmmo,Vergi usul kanunu
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikOdalara yapılan aidat ödemeleri B formunda beyan edilir mi?
    Sonraki İçerikYurt dışında yapılan satışlar KDV den istisna mıdır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz