Ana Sayfa Vergi E-Fatura Mükellefine Yanlışlıkla e-Arşiv Fatura Düzenlendiği Durumda Yapılacak İşlem Nedir?

    E-Fatura Mükellefine Yanlışlıkla e-Arşiv Fatura Düzenlendiği Durumda Yapılacak İşlem Nedir?

    96
    0

    2023 Temmuz ayında e-Arşiv fatura kestik, fakat karşı taraf e-Fatura mükellefi olduğu için faturalarımızın e-Fatura olması gerekiyordu, Fatura iptal /itiraz sürelerini de bu tarihte kaçırmış oluyoruz. Nasıl işlem yapmamız gerekir?

    Yapılacak bir işlem yok e-arşiv fatura kayıtlara alınacak. Bu durum idare tarafından tespiti halinde her iki tarafa da Fatura bedelinin % 10 Özel usulsüzlük cezası kesilir. (VUK 353/1)


    E-Fatura forum web sitesi – Soru numarası 0054057

    E-FATURA MÜKELLEFİ MÜŞTERİYE E-ARŞİV FATURA DÜZENLENMİŞ. KDV DÖNEMİ GEÇMİŞ OLDUĞU İÇİN KESİLEN FATURAYI İPTAL EDİLİP TEKRAR E-FATURA OLARAK TEKRAR DÜZENLEMELİ MİYİZ?

    Merhaba,

    509 Sıra nolu VUK Genle Tebliğinin ‘IV.1.4. e-Fatura Uygulamasına Geçiş Zorunluluğu” b) e-Fatura uygulamasına dahil olma zorunluluğu bulunan mükelleflerin, sattıkları mallar ve/veya ifa ettikleri hizmetler için düzenleyecekleri faturaları, bu Tebliğin “V.7.” ve “VIII.”numaralı bölümlerinde belirtilen istisnai durumlar haricinde e-Fatura olarak düzenlemeleri ve almaları zorunludur

    Bununla birlikte e-Fatura kullanıcısına sehven düzenlediğiniz e-Arşiv / matbu kağıt faturayı her iki tarafından kayıtlarına aldığı ve KDV Beyannamesine konu edildiği durumda ise e-Arşiv Faturanın / matbu kağıt faturanın iptal edilmesi söz konusu olmayıp;

    Vergi Usul Kanununda öngörülen ceza hükümlerinin uygulanmasını gerektirmekle birlikte, fatura içeriği mal teslimi veya hizmet ifasının yapılmadığı anlamına gelmeyeceğinden mal teslimi veya hizmetin ifa edilmiş olması ile Katma Değer Vergisi açısından vergiyi doğuran olay gerçekleşmektedir. Ayrıca fatura içeriği mal teslimi veya hizmet ifasının kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile illiyet bağının bulunması, kazancın elde edilmesine yönelik bulunan ve karşılığında gayri maddi bir kıymet iktisap edilmemiş ve maliyete dahil edilecek mahiyette olmaması durumunda da faturaya konu tutarın kurum kazancının tespitinde gider olarak indirilmesi ve faturada gösterilen KDV nin 3065 sayılı KDV Kanununu 29. maddesinde belirtilen şartları taşıması şartıyla sözkonusu KDV nin indirim olarak dikkate alınması 213 sayılı VUK un 3. maddesi gereğidir.

    Bu nedenle; vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyeti esas olduğundan; gerçek bir işleme (mal teslimi veya hizmet ifası) dayanan harcamaların e-Fatura yerine e-Arşiv Fatura / matbu kağıt fatura ile tevsik edilmesinin, Vergi Usul Kanununda öngörülen cezai hükümlerin uygulanması haricinde safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmasına ve faturada gösterilen ve KDV Kanununun 29. maddesinde belirtilen şartları taşıyan KDV nin indirimine engel olmadığı tabiidir.

    Diğer taraftan, e-Arşiv Fatura düzenlense bile, zorunluluk kapsamındaki
    mükelleflerin düzenlemesi gereken asıl belge olan e-faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren 7 gün içinde düzenlenmemiş olması durumunda, düzenlenmeyen e-Fatura için bu belgeyi düzenlemek ve almak zorunda olanlara Kanunun 353 üncü maddesinin birinci bendine göre özel usulsüzlük cezasının kesilmesi gerekmektedir.

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikLaminat Parke Satışında KDV Oranı Nedir?
    Sonraki İçerikBaşkası adına olan elektrik faturası gider yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz