Ana Sayfa Mevzuat E- Fatura kullanıcılarına düzenlenebilecek Özel Usulsüzlük Cezası ne kadardır?

E- Fatura kullanıcılarına düzenlenebilecek Özel Usulsüzlük Cezası ne kadardır?

1013
0
E-Fatura Özel Usulsüzlük Cezaları

 

VUK’nun 353. maddesinin 1 ve 2. Fıkralarında 7103 sayılı Kanun ile yapılan düzenleme sonrasında; e-fatura yerine kâğıt fatura düzenlendiğinin tespiti halinde uygulanacak özel usulsüzlük cezası faturada yer alan meblağın (2018 yılı için 240 TL’den, 2019 yılı için 290 TL’den az olmamak üzere) %10’u kadar olacaktır. Bir takvim yılı içinde her bir belge türüne ilişkin olarak tespit olunan özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 2018 yılı için 120.000 TL’yi, 2019 yılı için 148.000 TL’yi geçemeyecektir.

Aynı yaklaşım elektronik belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fış, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi için de geçerli olacaktır.

VUK’nun 227. maddesinin 3. fıkrasına göre, kanunda kullanma mecburiyeti getirilen belgelerin yine kanunda öngörülen zorunlu bilgileri taşımaması halinde bu belgeler vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılır.

VUK’nun 231. maddesinin 5. fıkrasında ise faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenmesi gerektiği; bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hükmü mevcuttur. VUK’nun 227/3 ve 231/5 maddelerine göre “düzenlenmemiş sayılacak” belgeler için de (faturada zorunlu bilgilerin yer almaması veya faturanın 7 gün içinde düzenlenmemesi halinde de) belgede yer alan tutarın %10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.

 

 

 


Kaynak: Kurumlar Vergisi Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

https://www.muhasebenews.com/saticidan-fatura-almazsam-cezasi-var-mi/

 

 

https://www.muhasebenews.com/zorunlu-olduklari-halde-e-fatura-kullanmayanlar-icin-ceza-uygulanir-mi/

 

 

https://www.muhasebenews.com/duzenledigimiz-e-faturaya-itiraz-suresi-ne-zaman-baslar/

 

 

Önceki İçerikKDV’de Hasılat Esaslı Vergilendirme Sistemi Nedir?
Sonraki İçerikABD’nin I. Dünya Savaşı’na Girişi (Dünya Tarihi / Yakın Tarih (20. Yüzyıl))

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz