Ana Sayfa Vergi E-fatura iptal ve itiraz süreçleri nasıldır?

    E-fatura iptal ve itiraz süreçleri nasıldır?

    1
    0

    Genel Olarak e-Fatura İptal/İtiraz İşlemleri: Bilmeniz Gerekenler

    e-Fatura sisteminde, iptal veya itiraz işlemleri elektronik ortamda kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemleri doğru ve yasal çerçevede yürütmek için aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.

    e-Fatura İptal/İtiraz Süreci

    e-Fatura iptal/itiraz işlemleri, e-Fatura İptal/İtiraz Bildirim Portalı üzerinden başlatılır. Bu portalda, faturayı düzenleyen satıcı veya faturanın alıcısı talep oluşturabilir.

    Önemli Noktalar:

    • İptal/itiraz talebinin karşı tarafça onaylanması gerekmez.
    • Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 18. maddesinin (3) numaralı fıkrasına göre noter, taahhütlü mektup, telgraf veya kayıtlı elektronik posta (KEP) gibi harici yöntemlerle de itiraz mümkündür.
    • TTK’nın 21. maddesinin (2) numaralı fıkrasına göre, fatura alıcısı, faturayı aldığı tarihten itibaren 8 gün içinde içeriğine itiraz etmezse, faturayı kabul etmiş sayılır.

    e-Fatura İptal İşlemleri

    Ticari Fatura Senaryosu kapsamında düzenlenen e-Faturalarda, iptal işlemleri şu şekilde yapılabilir:

    • Faturanın alıcıya ulaştığı tarihten itibaren 8 gün içinde, e-Fatura sistemi üzerinden “Ret Uygulama Yanıtı”kullanılarak iptal edilebilir.

    Ticari Olmayan Fatura Senaryoları için:

    • e-Fatura İptal Portali üzerinden, alıcının faturayı aldığı tarihten itibaren 8 gün içinde mali mühür veya elektronik imza ile iptal talebi oluşturulabilir.
    • Portal, 8 günü aşan talepleri kabul etmez.

    e-Fatura İtiraz İşlemleri

    • Ticari Fatura Senaryosu: Alıcının faturayı aldığı tarihten itibaren 8 gün içinde, sistem üzerinden “Ret Uygulama Yanıtı” kullanılarak ya da harici yöntemlerle (noter, taahhütlü mektup, telgraf, KEP) itiraz edilebilir.
    • Temel ve Diğer Fatura Senaryoları: İtiraz işlemleri sadece harici yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemler arasında noter, KEP veya taahhütlü mektup bulunmaktadır.

    Dikkat Edilmesi Gerekenler:

    • e-Fatura İptal/İtiraz Bildirimi, sistem içinden ihtar veya itiraz yerine geçmez. TTK’da belirtilen yöntemlerle yapılan itirazlar yalnızca Başkanlığa bildirilir.
    • Sistem içindeki iptal/itiraz işlemleri, beyanname, bildirim ve form bilgilerinin tutarlılığını sağlamada önemlidir.

    e-Fatura İptal/İtiraz Portalının Kapsadığı Fatura Senaryoları

    e-Fatura İptal/İtiraz Portalı aşağıdaki senaryolarda kullanılabilir:

    1. Temel Fatura Senaryosu:
      • İptal ve itiraz talebi hem alıcı hem de satıcı tarafından başlatılabilir.
    2. Ticari Fatura Senaryosu:
      • Sadece itiraz talebi için kullanılabilir.
    3. Hal Tipi Fatura Senaryosu:
      • Hem iptal hem de itiraz talebi başlatılabilir.
    4. Kamu Fatura Senaryosu:
      • Sadece itiraz talebi satıcı tarafından başlatılabilir ve alıcı onayı gerekmez.

    Sonuç

    e-Fatura İptal/İtiraz işlemlerini doğru bir şekilde yürütmek, hem ticari faaliyetlerinizin düzenli ilerlemesi hem de yasal uyumluluk açısından kritiktir. Süre sınırlarına dikkat ederek ve uygun senaryoya göre işlem yaparak sistemin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için mali müşavirinizden destek almanız önerilir.

    ***

    TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


    Kaynak: GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAvukatların şahıs firmasına kayıtlı binek otonun satışında uygulanacak KDV oranı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz