Ana Sayfa Duyurular E-Defterlerin gönderim süreleri ile ilgili Tebliğ Taslağı Yayımlandı – 15.8.2024

E-Defterlerin gönderim süreleri ile ilgili Tebliğ Taslağı Yayımlandı – 15.8.2024

1
0

GİB

Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Hazırlanmıştır.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığından:

ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: …)

 

MADDE 1 – 13/12/2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nin 3.2.1. numaralı fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“3- Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler.”

MADDE 2 – Aynı Tebliğin 3.2.6. numaralı fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“3- 1/1/2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ile bu tarihten itibaren (bu tarih dâhil) ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler 1/1/2025 tarihinden (bu tarih dâhil) itibaren (Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında kendisine özel hesap dönemi tayin edilenler 2025 yılı içinde başlayan hesap dönemi başından itibaren), ihtiyari ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutacak mükelleflerden 1/1/2025 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil) yeni işe başlayanlar, yeniden işe başlayanlar, sınıf değiştirenler, yeni bir mükellefiyete girenler ve vergi muafiyeti kalkanlar, işe başlama, sınıf değiştirme, yeni mükellefiyete girme ve muaflıktan çıkma tarihinden itibaren,”

MADDE 3 – Aynı Tebliğin 4.3.4 numaralı fıkrasının;

(1) numaralı bendinde yer alan “dosyalarının” ibaresinden sonra gelmek üzere “gelir vergisi mükelleflerinde” ifadesi eklenmiş, “10 uncu” ibaresi “10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 14 üncü” şeklinde değiştirilmiş,

(2) numaralı bendinde yer alan “veya kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar.” ifadesi “vergisi mükelleflerinde gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar, diğer mükelleflerde kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar,” şeklinde değiştirilmiş,

(3) numaralı bendinde yer alan “her ay için ayrı ayrı olmak üzere,” ifadesinden sonra gelmek üzere “gelir vergisi mükellefleri için” ifadesi ve “hesap döneminin üçüncü” ifadesinden önce gelmek üzere “, diğer mükellefler için kurum geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar,” ifadesi eklenmiş, “ilişkin geçici” ifadesi “ilişkin gelir geçici”, “kurumlar vergisi mükelleflerinde ise” ibaresi “diğer mükelleflerde ise” ve “10 uncu günü sonuna kadar oluşturma, NES” ifadesi “14 üncü günü sonuna kadar oluşturma, NES” şeklinde değiştirilmiş,

aynı fıkrada yer alan tablo ise aşağıdaki gibi değiştirilmiştir.

 

Aylık Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde Geçici Vergi Dönemleri Bazında Yükleme Tercihinde Bulunulması Halinde
Dönem Gelir Vergisi Mükellefleri Diğer Mükellefler Dönem Gelir Vergisi Mükellefleri Diğer

Mükellefler

Ocak Mayıs ayının 10 uncu gün sonu Mayıs ayının 14 üncü gün sonu   Haziran ayının 10 uncu gün sonu Haziran ayının 14 üncü gün sonu
Şubat Haziran ayının 10 uncu gün sonu Haziran ayının 14 üncü gün sonu Ocak- Şubat- Mart    
Mart Temmuz ayının 10 uncu gün sonu Temmuz ayının 14 üncü gün sonu
Nisan Ağustos ayının 10 uncu gün sonu Ağustos ayının 14 üncü gün sonu  

Nisan- Mayıs- Haziran

 

 

Eylül ayının 10 uncu gün sonu

 

 

Eylül ayının 14 üncü gün sonu

Mayıs Eylül ayının 10 uncu gün sonu Eylül ayının 14 üncü gün sonu
Haziran Ekim ayının 10 uncu gün sonu Ekim ayının 14 üncü gün sonu
Temmuz Kasım ayının 10 uncu gün sonu Kasım ayının 14 üncü gün sonu  

Temmuz- Ağustos- Eylül

 

 

Aralık ayının 10 uncu gün sonu

 

 

Aralık ayının 14 üncü gün sonu

Ağustos Aralık ayının 10 uncu gün sonu Aralık ayının 14 üncü gün sonu
Eylül Ocak ayının 10 uncu gün sonu Ocak ayının 14 üncü gün sonu
Ekim Şubat ayının 10 uncu gün sonu Şubat ayının 14 üncü gün sonu  

 

 

 

Ekim- Kasım- Aralık

 

 

Gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar.

 

 

Kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar.

Kasım Mart ayının 10 uncu gün sonu Mart ayının 14 üncü gün sonu
 

 

Aralık

Gelir vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 10 uncu günü sonuna kadar. Kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden ayın 14 üncü günü sonuna kadar.

MADDE 4 – Aynı Tebliğin 6.5 numaralı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut fıkralar buna göre teselsül ettirilmiştir.

6.6. Elektronik defter ve kayıtların oluşturulması, imzalanması, iletilmesi ve saklanması ile bunlara ilişkin sistem ve yazılım gereksinimleri hususlarında ilgili kanun, tebliğ ve yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslar ile Başkanlık veya Genel Müdürlükçe belirlenen hususlara aykırı davrandığı tespit edilen uyumlu yazılım firmalarına 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri tatbik olunur. Ayrıca söz konusu uyumlu yazılım firmalarına münasip bir süre verilerek bahse konu eksiklerin giderilmesi istenir. Verilen süre içerisinde söz konusu eksiklikleri gidermeyen uyumlu yazılım firmaları ile giderilmesi istenen eksikliği aynı takvim yılı içerisinde birden fazla kez tespit edilenlerin uyumlu yazılım izinleri Başkanlık tarafından iptal edilebilir. İzinleri iptal edilen uyumlu yazılım firmalarının, tekrar uyumlu yazılım firması olma başvuruları, izinlerinin iptal edildiği tarihten itibaren bir yıl geçmeden değerlendirmeye alınmaz. 

MADDE 5 – Aynı Tebliğin 7.8 numaralı fıkrasında yer alan “muhafazası” ibaresinden sonra gelmek üzere “, saklanması” ifadesi eklenmiş ve “oluşturulmasına” ibaresi “oluşturulması, kaydedilmesi, muhafazası, saklanması ve ibrazına” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6 – Bu Tebliğin;

a) 1 ve 2 inci maddeleri 1/1/2025 tarihinden itibaren,

b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 7 – Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı ile Ticaret Bakanı birlikte yürütür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kaynak: GİB TASLAK TEBLİĞ
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikForm Ba ve Form Bs bildirimi verilmesi uygulamasına 2024-Eylül döneminden itibaren son verilmesi ile ilgili Tebliğ TASLAĞI GİB’de Yayımlandı – 15.8.2024

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz