Ana Sayfa Vergi E-Belge sistemi üzerinden düzenlenen faturaların iptali en geç kaç gün üzerinden yapılır?

    E-Belge sistemi üzerinden düzenlenen faturaların iptali en geç kaç gün üzerinden yapılır?

    467
    0

    5.000/30.000 E-arşiv fatura olarak, mayıs ayının başında kesilen bir faturanın hatalı olduğu fark edildi. İptal süresi olan 8 günlük süre geçti. Ancak alıcıya iletildiği tarihten itibaren 8 gün içinde iptal edilebilir. İbaresinden ne anlamalıyız? 

    İptal portalındaki faturalar faturanın düzenleme tarihi itibariyle 8 gün içinde iptal edilmesi gereklidir. Bu kapsamda süre geçtiği için mevzuat gereği fatura kabul edilmiş olacaktır. 

    Genel yol haritası olarak; iptal edilecek olan her faturanın iptal/itiraz portalından yapılması gerekiyor.  Alternatif olarak noter veya KEP üzerinden iptal edip portala da iptal bilgisi girilebiliyor.

    Serbest Bölgelerdeki şirketlere düzenlenen e-faturalar, alıcı da e-faturaya kayıtlı bir kullanıcı ise ihracat e-faturası olarak mı düzenlenmelidir?

    Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenecektir. Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse

    ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenleyecek , değilse kağıt fatura düzenlenecektir

    Konsinye ihracat da ihracat e-faturası kapsamında mıdır?

    Konsinye ihracat türü işleyişi açısından farklı özellikler göstermektedir. Bu nedenle konsinye ihracat yapan e-fatura kullanıcılar e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura olarak değilse kağıt fatura olarak belge düzenlemeye devam edecektir.

    Yurt dışına düzenlenen hizmet faturaları da ihracat e-faturası şeklinde mi düzenlenmelidir?

    e-Fatura kayıtlı kullanıcılarının düzenleyeceği ihracat faturalarının e-fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu sadece mal ihracında söz konusudur. Hizmet ihracı bu kapsamda olmayıp eskisi gibi gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir.

    Yurt dışına çıkışlarda düzenlenen proforma faturalar ihracat e-faturası kapsamında mıdır?

    Proforma fatura 213 sayılı vergi usul kanununda kabul edilen gerçek bir fatura olmadığından ve bir teklif olarak kabul edildiğinden kağıt ortamda düzenlenmeye devam edecektir.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (No: 2021/3)
    Sonraki İçerikTam kapanma döneminde personeller için SGK eksik gün kodu ne seçilmelidir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz