Ana Sayfa Vergi E- Belge sistemi üzerinden düzenlenen e-arşiv faturanın iptali tek taraflı olarak yapılır...

    E- Belge sistemi üzerinden düzenlenen e-arşiv faturanın iptali tek taraflı olarak yapılır mı?

    İsmmmo,E-Arşiv uygulama kılavuzu

    767
    0

    Tarafımıza yanlış kesilen e arşiv faturasını faturayı kesen şirket yeni uygulamaya göre iptal ettiğini bildirdi. Fakat bize iptal durumu bildirilerek bizimde onaylamamız gerekiyor mu. Ayrıca itiraz ve iptal işlemi için fatura kesildiği tarihten itibaren sekiz gün süremiz var sekiz günden sonrada yapılabilir mi?

    İptal ve itiraz işlemlerinin karşılıklı onaylanması veya red edilecekse red işleminin yapılması gerekecektir.

    E-portaldan ft kesilmiş ay başına fakat onaylanmamış. İptal edilmesi gerekir mi? Onaylanmamış şekilde kalsa sorun olur mu?

    Fatura iptal edilecekse veya edilmeyecekse onay/red işleminin yapılması gerekir.

    e-ARŞİV UYGULAMALARI

     (e-Arşiv Fatura, e-SMM)

     İPTAL, İHTAR/İTİRAZ BİLDİRİM KILAVUZU

    2 Genel Olarak e-Belge İptal/İtiraz Bildirim İşlemleri

     e-Belgelere elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; belgeyi düzenleyen satıcı veya duruma göre alıcı tarafından e-Belge Uygulamaları üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir. İptal/itiraz taleplerine ilgili faturanın alıcısı/satıcısı tarafından onay verilebildiği gibi, karşı tarafın onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır. Bilindiği üzere e-Belgelere Türk Ticaret Kanununun 18 inci maddesinin (3) numaralı fıkrasında belirtilen harici itiraz yolları ile de itiraz edilebilmekte olup aynı Kanunun 21 inci maddesinin (2) numaralı maddesinde “ Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır” hükmü bulunmaktadır. Başkanlığımızca geliştirilen ve ilerleyen bölümlerde açıklamalara yer verilen sistem ile e-Belge uygulamasında iptal ve itiraz işlemleri, sistem üzerinden muhatabına iletilebilecektir. 

    e-Belge uygulamalarına taraf olanların birbirlerine düzenlemiş oldukları e-Arşiv Fatura ve eSMM belgeleri için sistem üzerinden iptal işlemi gerçekleştirmeleri mümkün bulunduğu gibi harici itiraz yollarının (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanılmasına engel teşkil etmemektedir. Bu durumda harici yollarla yapılan itiraz işlemlerinin sistem üzerinden bildirilerek alıcı/satıcının onayına sunulması gerekmektedir. e-Arşiv Faturalar ve e-SMM belgeleri sistem üzerinden iptal/itiraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi özellikle sistem bilgileri ile beyan, bildirim ve formlardaki bilgilerin uyumluluğunun sağlanması açısından gereklidir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikVergi mükellefi olmayanlara verilen nakliye hizmetleri için KDV tevkifatı yapılacak mı?
    Sonraki İçerikGMSİ beyannamelerini hazır beyan sisteminden veren mükellefler matrah artırımında kendileri bulunabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz