Ana Sayfa Vergi E-Arşiv Fatura ile mal teslimlerinde ayrıca irsaliye düzenlememize gerek var mı? E-Arşiv...

E-Arşiv Fatura ile mal teslimlerinde ayrıca irsaliye düzenlememize gerek var mı? E-Arşiv Fatura irsaliye yerine geçer mi?

2108
0

5.000 TL üstü GİB’den kesilen faturalar da üzerine “İrsaliye yerine geçer” ibaresi yazılırsa E fatura gibi fatura aynı zamanda irsaliye yerine geçer mi?

509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğinin V.5.1. ve V.5.2.nci bölümlerinde yer verilen açıklamalar uyarınca; e-Fatura Uygulamasına kayıtlı kullanıcılara düzenlenecek elektronik fatura ile elektronik fatura uygulamasında kayıtlı olmayan kayıtlı kullanıcılara düzenlenen e-Arşiv Faturalarda, düzenleme tarihi yanında düzenleme zamanının da saat ve dakika olarak gösterilmesi halinde elektronik faturanın kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçer. Söz konusu kâğıt çıktıya “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması ve kâğıt çıktının satıcı veya yetkilisi tarafından imzalanması zorunludur.

Ancak bu imkândan yararlanabilmek için elektronik faturanın malın teslimi anında düzenlenmesi gerekir. Hizmet ifasına konu e faturanın satış anında düzenlenmesi halinde, söz konusu kâğıt çıktının talep eden müşteriye verilmesi zorunludur.

Buna göre belirtilen kurallara uygun olarak düzenlenen ve kâğıt çıktısı irsaliye yerine geçen belge niteliğinde olan e-Fatura veya e-Arşiv Faturanın kâğıt çıktısı, müşteriye verilmesi halinde ayrıca matbu veya e – İrsaliye şeklinde başka bir sevk irsaliye belgesinin düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

E- Arşiv fatura ya da e-fatura mükellefi değiliz. Sadece 5.000 TL ve 30.000 TL üzeri ticari mal satışlarında faturaları GIB portalından e-Arşiv Fatura olarak kesiyoruz. Bu şekilde GIB üzerinden kestiğimiz e-Arşiv Faturalar ile malı müşteri adresine gönderiyoruz. Ayrıca kâğıt ortamında irsaliye de yazmamız gerekiyor mu?

e-arşiv fatura malın tesliminden sonra 7 gün içinde düzenlenecek ise kağıt ortamında sevk irsaliyesi düzenlenir. Mal ile e-Arşiv Fatura birlik de gönderilir ise ayrıca Sevk irsaliyesi düzenlenmez.

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


c

Önceki İçerikMısır’da dış ticaret dengesi açığı Ekim 2019’da %32,2 azaldı
Sonraki İçerikArnavutluk’ta yük taşıma hacmi 2019 yılında arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz