Ana Sayfa Vergi E-Adisyona geçme zorunluluğu kimler için hangi durumda geçerlidir?

    E-Adisyona geçme zorunluluğu kimler için hangi durumda geçerlidir?

    1
    0

    e adisyona geçme zorunluluk şartları nelerdir? tüm cafeler restoranlar geçecek mi yoksa özel şartları var mıdır? varsa nelerdir?

    konu ile ilgili olarak vuk 185, 200, 298, 299 ve 509 sayılı genel tebliğleri inceleyiniz.

    Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca bilanço veya işletme hesabı
    esasına göre defter tutan gece kulüpleri, diskotekler, barlar, pavyonlar, gazinolar, meyhaneler, lokantalar, kafeteryalar ve pastane gibi işletmeler adisyon kullanmak zorundadırlar. Buna karşın 299 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde adisyon kullanma zorunluluğu getirilen bu hizmet işletmelerinin alkollü içki servis yapmaları halinde adisyon düzenleme mecburiyetlerinin bulunduğu aksi durumda adisyon düzenleme zorunluluklarının olmadığı belirtilmiştir.

    İşletmelerin ihtiyari şekilde adisyon kullanmalarının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

    Self servis esasına göre işletilen lokanta, kafeterya gibi işletmeler, sadece çay, kahve ve meşrubat satımı yapan kahvehane, çay ocağı ve çay bahçesi gibi İşletmeler, basit usulde vergilendirilen hizmet işletmeleri ile tom boncuk veya özel kredi kartıyla takip edilen hizmetlerin verildiği tatil köyü, otel gibi konaklama işletmelerinde adisyon kullanılmasına gerek bulunmamaktadır. Tebliğ’de sözü edilen self servis, lokanta, kafeterya vb. işletmelerden hizmet alanların siparişlerinin kendileri tarafından servis edilmesi anlamına gelmektedir.

    Bu tür servis yöntemi kullanan hizmet işletmelerinde adisyon kullanılması zorunlu değildir.

    Alkol servisi olan bir bar işletmesi adisyon kullanılması zorunluluğuna tabidir. Fakat alkol servisinin self servis, diğer servislerin ise masada servis yöntemi ile yapıldığı bir bar işletmesinde self servis şeklinde verilen hizmete ilişkin adisyon kullanım zorunluluğu bulunmamaktadır. İşletme alkol servisi yaptığından self servis dışında masada yapılan tüm servislerde adisyon kullanım zorunluluğu bulunmaktadır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikŞirket ortağının şirkete verdiği nakit borç sermayeye ilave edilebilir.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz