Ana Sayfa Çalışma Hayatı Duygusal Zeka Başarınızı Nasıl Etkiliyor?

    Duygusal Zeka Başarınızı Nasıl Etkiliyor?

    1057
    0

    World Economic Forum’un Mesleklerin Geleceği raporuna göre, Duygusal Zeka 2020’de Başarılı Olmak için Sahip Olmanız Gereken 10 Yetenek listesinde altıncı sırayı alıyor, Karmaşık Problem Çözme birinci sıradaki yerini korurken, Eleştirel Düşünme ikinci sırada, Yaratıcılık üçüncü, İnsan Yönetimi dördüncü ve Beraber Çalışma beşinci sırada.

    Duygusal Zeka daha önce bu listede yer almıyordu. O halde neden bu yetenek hızla zirveye yükseliyor?

    DUYGUSAL ZEKA’NIN TANIMI NEDİR?
    Duygusal Zeka duyguları anlamayı ve kontrol etmeyi sağlayan bir yetenek, öncelikle kişinin kendinin farkında olmasıyla ve başkalarıyla empati kurabilmesiyle başlıyor; bu da sağlıklı insan ilişkileri kurmanın temelini oluşturuyor.

    Daniel Goleman kitabı Emotional Intelligence’da Peter Salovey ve John Mayer’ın bahsettiği beş maddeyi açıklıyor:

      1. Kendi duygularının farkında olmak
      2. Kendi duygularını kontrol etmek
      3. Kendini motive etmek
      4. Başkalarının duygularını anlayabilmek
      5. İlişkileri yürütebilmek

    1. STRESLE BAŞ ETMEK
    Kendi duygularınızı ve sizinle beraber başkalarını da nasıl etkilediklerini daha iyi anladığınızda, stresle, baskıyla ve genel olarak zor durumlarla baş edebilirsiniz; bu da işyerindeki kriz anlarında sorunları çözmek için sakin kalmanız ve motivasyonunu korumanız gereken durumlarda gereken bir özelliktir.

    2. BAŞKALARIYLA ÇALIŞMAK
    Empati başka insanların hislerini anlayabilmektir ve onlarla iyi iletişim kurup sorun yaşadıklarında motive edebilmenizi sağlar, bu da hem liderliği hem de ekip çalışmasını çok daha kolay ve etkili kılar. İnsan ilişkilerindeki yeteneğiniz farklı insan gruplarıyla ilişki kurmanızı sağlar. Bu yetenek iletişime açık, ilham veren ve farklılıkları kucaklayan bir iş ortamı yaratılmasına yardımcı olur. İnsanlarla işbirliği yapmak ve yöneticilik için açık fikirlilik, karşındakini dinlemek, gerektiğinde kendi ihtiyaçlarını bir kenara itebilmek, başkalarının duygularını anlayabilmek ve uygun şekilde davranmak önemli yeteneklerdir.

    3. DEĞERLENDİRME YETENEĞİ
    İnsanları, nasıl motive olduklarını ve olayların sebeplerini anlamak durumları daha doğru anlamaya, daha iyi kararlar alıp sorunları daha etkili şekilde çözümlemeye yardımcı olur.

    Sonuçları ve başkalarının bakış açısını önceden tahmin etmek de genellikle hasar kontrolü ve karar vermeye yardımcı olur.

    4. KENDİNİ GELİŞTİRME İSTEĞİ
    Yüksek duygusal zeka olayların olumlu yanını görmenizi ve kendinizi geliştirmek istemenizi sağlar çünkü iş yerinde yorum ve eleştirilere açık bir yapınız vardır.

    Derleyen: Özge Burçak Aydınalp

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikIBM yapay zekanın önyargılarını tespit edecek
    Sonraki İçerikVUK’a Göre Muhafaza Edilmesi Zorunlu Belgeler Nelerdir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz