Ana Sayfa Duyurular Dünyadaki karbon emisyonunun %10’u tekstil endüstrisine ait

Dünyadaki karbon emisyonunun %10’u tekstil endüstrisine ait

467
0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kadın emeğiyle doğa dostu üretim yapan TYH Tekstil firmasının lojistik fabrikasını ziyaret etti. Çalışanların yüzde 78’ini kadınların oluşturduğu, güneş enerjisi kullanan, yağmur suyunu geri dönüştüren fabrikada incelemelerde bulunan Emine Erdoğan, “Kadınlarımızın, istihdam ve girişimcilik alanlarında etkin varlığı, güçlü Türkiye’nin teminatıdır.” dedi.

Manisa Akhisar’daki fabrika ziyaretinde Emine Erdoğan’a yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile eşi Esra Varank Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile eşi Betül Kasapoğlu eşlik etti.

ETKİN ATIK YÖNETİM SİSTEMİ

Düzenlenen törende bir konuşma yapan Emine Erdoğan, doğa dostu tesiste kadın çalışan oranının yüzde 78 olmasının çok sevindirici olduğunu ifade etti. Kurumun güneş enerjisiyle kendi enerjisini üretebildiğini, karbon ayak izini azaltmak için etkin bir atık yönetim sistemi kullandığını aktaran Erdoğan, tesiste ayrıca yağmur suyu biriktiren ve gri su dönüşümü sağlayan bir altyapının da bulunduğunu kaydetti.

TEKSTİLİN KARNESİ PEKİYİ DEĞİL

Tekstil endüstrisinin çevre konusundaki karnesinin pekiyi olmadığını ifade eden Erdoğan, “Dünyadaki karbon emisyonunun yüzde 10’u tekstil endüstrisine ait. Bu rakam, uluslararası uçuşların ürettiğinden daha fazla. Ayrıca, su kaynaklarının kullanımında da en büyük ikinci tüketici konumunda. Bir örnek vermek gerekirse 1 kot pantolonun üretilmesi için 10,8 litre, 1 pamuklu tişört üretilmesi için 2,7 litre su harcanıyor. Çamaşırların her yıkanışında yıllık 500 bin ton mikro fiber yeryüzü sularına karışıyor. Bu, 50 milyar plastik şişe demek.” dedi.

YÜZDE 85’İ ÇÖPE GİDİYOR

Erdoğan, 2017’de yayınlanan bir rapora göre okyanuslardaki mikro plastiklerin yüzde 35’inin, sentetik tekstil ürünlerinden kaynaklandığını anlatarak “Bildiğiniz gibi, bu mikro plastikler doğada kaybolmuyor. Maalesef her yıl üretilen tekstil ürünlerinin yüzde 85’i çöpe gidiyor.  İstatistiklere göre her 1 saniyede 1 kamyon dolusu kıyafet ya yakılıyor ya da çöp sahalarına atılıyor.” diye konuştu.

HAM MADDE KAYNAĞI OLACAK

Tekstil atıklarının geri dönüşümü ile ilgili kafa yormak gerektiğini dile getiren Erdoğan, “Bilim insanları, gelecekte çöp sahalarının, değerli bir ham madde kaynağı olacağını söylüyor. Gelin geleceğe şimdiden yatırım yapalım. Gelecekle aramızdaki zamansal mesafeyi kapatacak icatlar çıkaralım. Tabii bu noktada kadınlara bol bol müracaat edelim. Çevre konularında kadınların öngörülerinin bir yol haritası olabileceğine inanıyorum.” dedi.

KARBON NÖTR KITA HEDEFİ

Emine Erdoğan, Avrupa Birliği’nin ilk karbon nötr kıta olma hedefini açıkladığını, Döngüsel Ekonomi Eylem Planı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasını geliştirdiğini kaydederek Türkiye’de de 2017 yılında bu yana önemli gelişmeler kaydettiklerini söyledi.

UMUDUMUZ ARTIYOR

25 bin kamu kurumu binasında sıfır atığa geçtiklerini vurgulayan Erdoğan, “Organize sanayi bölgelerimizin yeşil üretim alanlarına dönüşmesine yönelik çalışmalar yaptık. Bu süreçte daha alacak çok yolumuz var. Ancak TYH Tekstil gibi kurumlarımız arttıkça umudumuz da artıyor. Sayılarının çoğalmasını diliyorum.” dedi.

ÇEVRE DOSTU SANAYİ VURGUSU

Emine Erdoğan, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından da “Kadınlarımızın, istihdam ve girişimcilik alanlarında etkin varlığı, güçlü Türkiye’nin teminatıdır. Kendi enerjisini kendisi üreten, etkin bir atık sistemi ve güneş panelleri ile karbon salınımını azaltan bu tesisin, tekstil endüstrisinin doğaya verdiği zararı azaltma noktasında emsallerine örnek olmasını diliyorum. Çevre dostu sanayimizin güçlenerek gelişmesini diliyorum.” mesajını paylaştı.

DIŞARIYA AÇILAN PENCERE

Törende bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, tekstil sektörünün sürekli artan yatırımlarla Türkiye’nin büyümesine önemli katkılar sağladığını belirterek bu sektörün ülkenin dışarıya açılan penceresi konumunda olduğunu, istihdam ve ihracatın artmasında en önemli dinamiklerin başında geldiğini kaydetti.

ARAYI AÇMANIN ZAMANI GELDİ

Tekstil sektöründeki şartların Türkiye’nin lehine işlediğine işaret eden Bakan Varank, “Tekstil imalatçılarının tekrar tam kapasite işlerine odaklanabilmeleri için gerekli ortamın oluştuğu bir dönemden geçiyoruz. Gerek üretim maliyetleri gerek dış pazarlara yakınlık gerekse de Çinli üreticilerin artan iç talebi sebebiyle kendi pazarlarını tercih etmeleri ülkemizi bu yarışta bir adım öne çıkarıyor. Tekstil sektöründe yeni atılımlar yapmak için tüm koşullara sahip olduğumuzu düşünüyorum. Rakiplerimizi yakalamanın ve arayı açmanın artık zamanı geldi.” dedi.

KADIN EMEĞİ ÇOK DEĞERLİ

Ticaret Bakanı Pekcan, TYH Uluslararası Tekstil’in kadın istihdamı, enerji tasarrufu, geri dönüşüm ve çevre dostu üretim kabiliyetleriyle örnek olduğunu belirtti. Ulusal hedeflere ulaşmak için kadın emeğinin çok değerli olduğunun altını çizen Bakan Pekcan, şöyle devam etti:

İŞ GÜCÜNE KATILIM ARTTI: Ülkemizin özellikle son 18 yıllık dönemde her alanda gerçekleştirdiği atılım ve gelişmeye paralel olarak kadınlarımız da gerek ekonomide gerek diğer alanlarda daha katılımcı oldular. Kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı yüzde 23’lü seviyelerden yüzde 34,4’e ulaştı.

BEREKET GELDİ

TYH Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Mehmet Kaya, tesislerinde Sıfır Atık Projesi’ni uyguladıklarını, elektrik ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini ifade etti. Tesislerinde çalışanların yüzde 78’inin kadın olduğuna dikkati çeken Kaya, “Bu işe kadın eli değdi, başarı ve bereket geldi.” dedi.

DİKİŞ MAKİNESİNİN BAŞINA GEÇTİ

Konuşmaların ardından fabrikada üretilen iplikleri inceleyen, fabrika yöneticilerinden üretim süreci hakkında bilgi alan Erdoğan, çalışanlarla selamlaştı. Bu sırada bir işçinin masasına oturan Erdoğan, makine hakkında bilgi alıp dikiş dikti. Erdoğan, daha sonra kadın işçilerle fotoğraf çektirdi, özçekim yaptı.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikIPARD Programı ile Kırsalda Yaklaşık 11 Milyarlık Yatırım Yapıldı
Sonraki İçerikİkinci normalleşmenin ilk 15 gününde 22 sektörün 19’unda kartlı harcamalar arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz