Ana Sayfa Güncel Dünyada ve Ülkemizde Kaynaklarına Göre Elektrik Üretim Oranları Nasıldır?

Dünyada ve Ülkemizde Kaynaklarına Göre Elektrik Üretim Oranları Nasıldır?

1750
0

Uluslararası Atom Enerji Ajansı verilerine göre 2008 yılında dünyada toplam 20.181 Milyar kWh elektrik üretimi gerçekleşmiştir. Üretilen bu elektriğin kaynaklarına göre dağılımı Tablo 3’te gösterilmektedir. Toplam elektrik üretiminde dünyada en büyük pay, %41 ile kömür kaynaklı güç santrallerine aittir. Nükleer güç santrallerinden üretilen miktar ise %13,5 ile doğalgaz ve hidrolik santrallerden sonra 4. sırayı almaktadır.

Türkiye’de 2010 yılı verilerine göre toplam 212 Milyar kWh elektrik üretimi gerçekleşmiştir. Üretilen elektriğin %73,2 gibi çok yüksek miktarı termik santrallerden, kalan kısmın büyük çoğunluğu ise hidroelektrik santrallerden elde edilmektedir.

Yakıt tiplerine göre elektrik üretim payları incelenecek olursa elektriğin neredeyse yarısı (%46,2) doğalgaz santrallerinden üretilmektedir.

Geriye kalanlar ise %25,9 ile kömür, %24,4 ile hidrolik, %1,9 ile yenilenebilir ve %1,0 ile petrolden üretilmektedir. Elektrik üretiminde kömür dünyada 1., doğalgaz 2. sıradayken, ülkemizde doğalgaz 1., kömür 2. sırada yer almaktadır. Yenilenebilir kaynaklardan elektrik
üretim oranı dünyada yaklaşık % 3 iken, ülkemizde yaklaşık % 2’dir.


Kaynak: T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı / Link: https://www.enerji.gov.tr/File/?path=ROOT%2f1%2fDocuments%2fSayfalar%2fN%c3%bckleer+Santraller+ve+%c3%9clkemizde+Kurulacak+N%c3%bckleer+Santrale+%c4%b0li%c5%9fkin+Bilgiler.pdf
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik2018 ve 2019 yıllarına ait kira gelirlerini tek bir beyannamede bildirebilir miyiz?
Sonraki İçerik18 yaşın altındakiler otellerde çalışabilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz