Ana Sayfa Haberler Dünya’da her 10 çocuktan 1’i işçi

Dünya’da her 10 çocuktan 1’i işçi

924
0

Dünya’da her 10 çocuktan 1’i işçi

Dünyanın dört bir yanındaki çocuklar kendilerine zarar vermeyen ücretli ve ücretsiz işlerde çalışmakta. Ancak, çalışmak için çok küçük olduklarında veya fiziksel, zihinsel, sosyal veya eğitimsel gelişimlerini tehlikeye sokabilecek tehlikeli faaliyetlerde bulundukları zaman çocuk işçi olarak sınıflandırılırlar. En az gelişmiş ülkelerde, dört çocuktan biraz daha fazlası (5 ila 17 yaşlarında), sağlıklarına ve gelişimine zararlı olarak kabul edilen işlerde çalışmaktadır.

Sahra altı Afrika en büyük çocuk işçi oranına sahiptir (5 ila 17 yaş arası çocukların %29’u). Bu, bu yaş grubundaki çocukların %5’inin potansiyel olarak tehlikeli işlerde çalıştığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile tezat oluşturmakta.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre, dünya çapında 5 ila 17 yaş arası 218 milyon çocuk çalışıyor.

Bunların arasında 152 milyon çocuk, çocuk işçi olarak çalışıyorken bunların da neredeyse yarısı (73 milyonu) tehlikeli işler ile uğraşıyor.

Kesin olarak, çocuk işçilerin neredeyse yarısı (72.1 milyon) Afrika’da bulunuyor. Asya ve Pasifik’te 62,1 milyon, Amerika’da 10,7 milyon, Arap Ülkelerinde 1,2 milyon ve Avrupa ve Orta Asya’da 5,5 milyon çocuk işçi bulunmakta.

Yaygınlık açısından Afrika’daki 5 çocuktan 1’i (%19,6) çocuk işçi olarak çalıştırılıyor, diğer bölgelerdeki yaygın ortalama ise %3 ile %7 arasındadır. Çocuk işçi oranı Arap Ülkelerinde % 2,9 (35 çocukta 1), Avrupa ve Orta Asya’da % 4.1 (25 çocukta 1), Amerika’da % 5,3 (19 çocukta 1) ve Asya ve Pasifik bölgesinde ise % 7,4 (14 çocukta 1) oranındadır.

42 milyon çocuk (%28) 12-14 yaş arasındadır. 37 milyonu ise (%24) 15-17 yaşları arasındadır.

En yaygın olan ise tehlikeli işlerde çalışan çocuk işçiler. Bunlar 15-17 yaşları arasındadır. Bununla birlikte, tehlikeli işlerde çalışan çocuk işçilerin dörtte biri (19 milyon) 12 yaşından küçük çocuklardır.

Çalışan 152 milyon çocuk işçiden 88 milyonu erkek, 64 milyonu kızdır.

Çocuk işçiliği, balıkçılık, ormancılık, hayvancılık ve su ürünleri yetiştiriciliği içeren tarım sektöründe (% 71) yoğunlaşmıştır. Hizmet sektöründe bu oran %17, madencilikte ise %12’dir.

Türkiye’de çocuk işçi verilerine bakıldığında ise TÜİK tarafından nisan ayında yayınlanan ‘İstatistiklerle Çocuk 2018’ çalışmasının sonuçlarına göre, çocuk olarak tanımlanan 15-17 yaş grubunda iş gücüne katılım oranı 2017 yılında %20,3 iken 2018 yılında %21,1’e çıktı.

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 2018 verilerine göre, Türkiye’de resmi olmayan rakamlara göre 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunduğu tahmin ediliyor.

İSİG Meclisi araştırması, Türkiye’de 2013 yılı ile 2018 yılının ilk 5 ayına kadar “toplam 319 çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini”, bunların 29’unun mülteci/göçmen çocukları olduğunu ortaya koydu.


Kaynak: 1- UNICEF / Link: https://data.unicef.org/topic/child-protection/child-labour/
2-Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) / Link: https://www.ilo.org/global/topics/child-labour/lang–en/index.htm
3- Euronews / link: https://tr.euronews.com/2019/06/12/dunyada-her-10-cocuktan-biri-isci-magdur-151-6-milyonun-yarisi-5-11-yas-araliginda
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİş yeri hekimi ve iş yeri uzmanlarının görevleri nelerdir?
Sonraki İçerikKültür yatırımı belgesi sahibi olan şirketlerin bilgi verme zorunda olduğu konular nelerdir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz