Ana Sayfa Dünya Dünya Genelinde Navlun Maliyetleri Yüksek Seyretmeye Devam Edecek

    Dünya Genelinde Navlun Maliyetleri Yüksek Seyretmeye Devam Edecek

    323
    0

    Son dönemde, özellikle pandeminin başlangıcından beri, dünya genelinde navlun maliyetlerinde çok ciddi artışlar yaşanırken, son yapılan araştırmalar ve uzman görüşlerine göre küresel bazda navlun maliyetlerindeki yüksek seyir bir süre daha devam edecek gibi görünmektedir.

    Navlun maliyetleri özellikle Uzakdoğu-Avrupa, Avrupa-Uzakdoğu ile ABD-Uzakdoğu, Uzakdoğu-ABD hatlarında pandemi öncesine göre neredeyse ikiye üçe katlanırken, bu maliyetlerin uluslararası ticaretin hacmini ve mahiyetini etkiler duruma geldiği belirtilmektedir.

    Navlun maliyetlerindeki artışın Türkiye çıkışlı ve Türkiye varışlı seferlerde de geçerli olmasına karşın, Uzakdoğu ve Çin hatlarındaki navlun maliyetlerindeki artışın çok daha fazla olması nedeniyle Türkiye’nin başlıca pazarı olan Avrupa’ya ve ayrıca ABD’ye olan ihracatında bir miktar avantaj elde ettiği belirtilmektedir.

    Güncel UBS raporuna göre yüksek seyreden navlun maliyetleri artık yeni normalin bir parçası haline gelmiş olup, çoğu bölgede ve küresel çapta uluslararası ticareti tıkar veya azaltır hale gelmiş durumdadır.

    Bu durum özellikle Çin’den ve Uzakdoğu’dan hammadde ve ara mal bekleyen imalatçı sektörler ile Avrupa gibi hazırgiyim ve tekstil sektörlerinde hem hammadde ve ara mal, hem de nihai ürün anlamında da Çin’e bağımlı ülke ve bölgeleri daha da olumsuz yönde etkilemektedir.

    Söz konusu navlun maliyetleri artışlarının gerek hammadde, gerekse ara mal ve nihai mal fiyatlarını da yukarı yönlü etkiler noktaya geldiği ve küresel enflasyonun da artmasına neden olacağı kaydedilmektedir.


    Kaynak: İHKİB/İTKİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAkdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğinin Ocak-Temmuz dönemini ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %34 arttı
    Sonraki İçerikAnkara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: “Ülke Olarak Üreten Bir Ekonomiye Dönmemiz Şart”

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz