Ana Sayfa Muhasebe Dövizli ödeme kısıtlaması nedeniyle dövizli düzenlenen faturanın ödemesi TL yapılsa da kur...

    Dövizli ödeme kısıtlaması nedeniyle dövizli düzenlenen faturanın ödemesi TL yapılsa da kur farkı hesaplaması yapılacaktır

    204
    0

    Dövizle ödeme yasak olduğu için 2022 kasım ayında 100 bin EUR avans karşılığı 1.8 milyon ödeme aldık. Bu hesaba yıl sonunda kur değerlemesi çalışmamız gerekiyor mu? Bu ödeme aslında 100 bin EUR’dur. ve 2023 yılında faturası güncel kur üzerinden EUR düzenlenecektir.

    31/12/2022 İtibari ile Kur değerlemesi yapılacaktır.


    BENZER İÇERİKLER

    Bu kısıtlama kapsamına giren yurt içindeki işletmelerin düzenleyeceği sözleşme ve satış faturası dövizli olabilir ancak ödeme TL olarak yapılmalıdır. Bu nedenle cari hesabın alt kırılımında dövizli takip yapılacak, hesabın bakiyesi için de dönem sonlarında kur farkı hesaplaması yapılacaktır. İlgili işe ilişkin teslim ve ödeme tamamlandığında ortaya çıkacak kur farkı için taraflar birbirine kur farkı faturası düzenleyecektir. Dönem sonlarında zorunlu olarak yapılan kur farkı kayıtları ters kayıtla kapatılacaktır.


    ÖRNEK YEVMİYE MADDESİ

    1- Satış faturası

    _______________ / ____________________

    120 ALICILAR (1.180 EURO)    24.780 TL

    391 HESAPLANAN KDV    (180 EURO)   3.780 TL

    600 YURT İÇİ SATIŞLAR  (1.000 EURO) 21.000 TL

    1 EURO= 21 TL

    _______________ / ____________________

    2- Dönem sonu kur farkı kaydı

    _______________ / ____________________

    120 ALICILAR    590 TL

    646 KAMBİYO KARLARI   590 TL

    1 EURO= 21,5 TL

    _______________ / ____________________

    3- Müşteriden Tahsilat 

    _______________ / ____________________

    102 BANKALAR (1.180 EURO)    25.960 TL

    120 ALICILAR (1.180 EURO)    25.960 TL

    1 EURO= 22 TL

    _______________ / ____________________

    4- Kur Farkı Faturası  

    _______________ / ____________________

    120 ALICILAR    1.180 TL

    391 HESAPLANAN KDV        180 TL

    646 KAMBİYO KARLARI    1.000 TL

    1 EURO= 21 TL

    _______________ / ____________________

    5- Önceki Dönem Sonu Kur Farkı Tahakkukunun Kapatılması  

    _______________ / ____________________

    646 KAMBİYO KARLARI    590 TL

    120 ALICILAR    590 TL

    _______________ / ____________________


    60 no.lu KDV Sirküleri 

    4.5. Yurt İçi Teslimler ile İhraç Kayıtlı Teslimlerde Oluşan Kur Farkları

    KDV Kanununun 26 ncı maddesinde, bedelin döviz ile hesaplanması halinde dövizin, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği andaki cari kur üzerinden Türk parasına çevrileceği hüküm altına alınmıştır.

    Konu ile ilgili 105 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin E bölümünde açıklama yapılmıştır.

    4.5.1. Yurt içinde KDV uygulanmak suretiyle teslim edilen mallara ilişkin olarak,

    – KDV dahil toplam bedelin dövize endeksli olarak belirlenmesi durumunda vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkan kur farkı bedeline iç yüzde oranı uygulanarak,

    – Dövize endeksli toplam bedele KDV’nin dahil edilmemesi durumunda vergiyi doğuran olay ile ödeme tarihi arasında ortaya çıkan kur farkları üzerinden lehine kur farkı ortaya çıkan mükellef tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanması ve kur farkının ortaya çıktığı dönemde her iki mükellef tarafından genel esaslar çerçevesinde işlem yapılması gerekmektedir.

    4.5.2. KDV Kanununun 11/1-c maddesi hükmü gereğince tecil-terkin uygulanmak suretiyle teslim edilen mallara ait bedelin dövize endeksli olarak belirlenmesi durumunda, vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarih ile ödeme tarihi arasında ihracatçı lehine ortaya çıkan kur farkları için ihracatçı tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanarak beyan edilmesi gerekmektedir. Söz konusu KDV imalatçı tarafından genel esaslara göre indirim konusu yapılabilecektir. İmalatçı lehine kur farkı ortaya çıkması halinde 25 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin D bölümüne göre işlem yapılması gerekmektedir.


     

    Kur farkları hangi hesaplarda takip edilir?

    Kur farkları hangi hesapta takip edilir?

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİmalattaki çalışanlara verilen iş elbiseleri hangi hesaba kaydedilecek?
    Sonraki İçerik4/1-a statüsünden başka bir işletmede sigortalı olan şirket ortağı gün eksiği olursa 4/1-b Bağkur statüsüne geçer

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz