Ana Sayfa Muhasebe Dönem içinde Geçici vergisini eksik ödeyen kişi gelir vergisini nasıl doldurmalı? Örnek...

Dönem içinde Geçici vergisini eksik ödeyen kişi gelir vergisini nasıl doldurmalı? Örnek uygulama

453
0

Antalya’da ikamet eden ve yaş meyve sebze ticareti yapmakta olan Mükellef (D), 2019 takvim yılında 300.000 TL kâr elde etmiş olup, 40.000 TL geçici vergi tahakkuk etmiş olmasına rağmen 30.000 TL geçici vergi ödemiştir. Ayrıca, Mükellef (D) ticari faaliyeti nedeniyle 27.500 TL kesinti yoluyla vergi ödemiştir.

Mükellef, ticari kazancı nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorundadır. Mükellefin yıl içinde ödemiş olduğu 30.000 TL geçici vergi ile ticari faaliyeti dolayısıyla tevkif edilen 27.500 TL gelir vergisi, beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.

Mükellefin Beyanı Aşağıdaki Gibi Olacaktır:

Ticari Kazanç 300.000 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah) 300.000 TL
Vergiye Tabi Gelir (Matrah) 300.000 TL
Hesaplanan Gelir Vergisi 93.460 TL
Mahsup Edilecek Kesinti Yoluyla Ödenen Vergi 27.500 TL
Mahsup Edilecek Geçici Vergi 30.000 TL
Mahsup Edilecek Toplam Vergi 57.500 TL
Ödenmesi Gereken Gelir Vergisi
(93.460 TL – 57.500 TL)
35.960 TL

 

 


Kaynak: GİB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGelir Vergisi mükellefi Bağ-Kur primini ve Şahıs Sigorta primini vergiden nasıl düşebilir?
Sonraki İçerikSerbest Meslek Faaliyeti ve Serbest Meslek Kazancı Nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz