Ana Sayfa TTK Donatma İştiraki Nedir?

    Donatma İştiraki Nedir?

    9228
    0

    1- DONATMA İŞTİRAKİ NEDİR?
    1.1-
    Birden çok kişinin paylı mülkiyet şeklinde malik oldukları bir gemiyi, menfaat sağlamak amacıyla aralarında yapmış oldukları sözleşme gereğince, hepsi adına ve hesabına suda kullanmaları hâlinde donatma iştiraki vardır.
    1.2- Tek başına bir geminin maliki veya işletme hakkına sahip olan ticaret şirketleri veya diğer tüzel kişiler hakkında donatma iştirakine ilişkin hükümler uygulanmaz.

    2- DONATMA İŞTİRAKİNİN TESCİLİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILIR?
    Donatma iştirakinin yapılmasını izleyen 15 gün içinde iştirak, ticaret ve gemi sicillerine tescil edilir.
    Ticaret ve gemi sicillerine;
    2.1- Paydaş donatanların adları, yerleşim yerleri ve vatandaşlıkları,
    2.2- İştirakin unvanı ve merkezi,
    2.3- İştirakin konusu,
    2.4- Her paydaş donatanın gemi payının miktarı,
    2.5- İştiraki temsile yetkili kişilerin ad ve soyadları ile bunların yalnız başlarına mı yoksa birlikte mi imza atmaya yetkili oldukları,
    kaydedilir. 

    ***Paydaş donatanlar arasındaki hukuki ilişkiler ile donatma iştirakinin temsili, paydaşlar arasındaki sözleşme hükümlerine tabidir. Sözleşmede hüküm bulunmayan durumlarda, TTK 1067 ilâ 1087’nci maddeler uygulanır.

    Kaynak: Türk Ticaret Kanunu

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikA.Ş. Pay Sahibinin Rüçhan Hakkı Nasıl Tespit Edilir?
    Sonraki İçerikHacizli Gayrimenkulün İhale Feshi Nasıl Yapılır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz